1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Arctic Sean saapuminen Kanariansaarille viivästyy

Arctic Sea -aluksen oli määrä saapua Las Palmasiin tänään sitä saattaneen hinaajan ja Venäjän armeijan sota-aluksen mukana. Las Palmasin satamaviranomaisten mukaan Espanja on evännyt aluksilta pääsyn satamaan. Espanjan ja Venäjän ulkoministeriöt neuvottelevat parhaillaan asiasta.

Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, miksi Espanja on uudelleen hylännyt Arctic Sean pääsyn Las Palmasin satamaan. Espanja ja Venäjä olivat aikaisemmin sopineet hallitustasolla koko saattueen pääsystä satamaan.

Arctic Sean odotettiin alunperin kiinnittyvän Las Palmasin laituriin puoliltapäivin Suomen aikaa. Alus on ollut useita päiviä hinauksessa Gran Canarian saaren läheisyydessä, Espanjan aluevesirajan ulkopuolella. On mahdollista, että alus ei ole tällä hetkellä purjehduskelpoinen.

Tiettävästi alus ei ole käynyt maissa kertaakaan sen jälkeen kun se lähti Suomesta heinäkuussa viemään puutavaraa Algeriaan. Venäjän viranomaisten mukaan alukselta ei ole löytynyt mitään, mitä siellä ei olisi pitänyt olla.

Espanja pitää Arctic Seata suomalaisena aluksena

Alus on tarkoitus luovuttaa Las Palmasissa omistajilleen sekä Maltan viranomaisille, koska se purjehtii Maltan lipun alla. Espanjan merenkulkuviranomaiset pitävät Arctic Seata kuitenkin suomalaisena aluksena, koska sen on rahdannut suomalainen yritys, Solchart Management.

Solchart Managementin edustaja on tiettävästi Las Palmasissa vastaanottamassa alusta. Lisäksi paikalla on Venäjän ja Maltan viranomaisia luovutusta varten.

Arctic Sea kaapattiin heinäkuun lopulla Itämerellä Öölannin ja Gotlannin välillä. Alus on ollut kuukauden ajan Venäjän laivaston hallussa merellä tutkittavana.