1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vaalikomissio: Karzai jatkokaudelle Afganistanissa

Alustavan vaalituloksen mukaan Hamid Karzai on voittanut jatkokauden Afganistanin presidentinvaaleissa. Maan vaalikomission mukaan Karzai sai yli 54 prosenttia äänistä, kun hänen ykköshaastajansa, entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah, jäi vajaaseen 28 prosenttiin.

Ulkomaat
Afganistanin presidentti Hamid Karzai.
Peter Foley / EPA

Elokuun 20. päivä pidettyjen vaalien äänestysvilkkaus jäi 38,7 prosenttiin, vaalikomissio ilmoittaa.

Luvut ovat kuitenkin epävirallisia, kunnes YK:n nimittämä vaalivalituskomissio vahvistaa ne. Se on ilmoittanut, että kymmenesosassa äänestyspaikoista joudutaan turvautumaan uudelleenlaskentaan. Vaalivalituskomissio kertoo havainneensa vaaleissa laajaa ja törkeää vaalivilppiä.

EU:n vaalitarkkailijoiden mukaan epäilyksiä on jopa 1,5 miljoonan äänen osalta. Pääehdokkaiden äänisaaliden erotusta vastaavasta äänimäärästä noin 1,1 miljoonaa meni Karzaille ja 300 000 Abdullahille.

On siis mahdollista, että Karzain äänisaalis putoaisi alle 50 prosenttiin ja vaaleissa nähtäisiin toinen kierros. Karzain leiri on kuitenkin jo julistanut presidentin vaalien voittajaksi. Hänen edustajansa mukaan nyt olisi ihme, jos presidentti ei pääse jatkokaudelle.

Abdullah puolestaan on ilmoittanut, ettei hän ole luopumassa kisasta. Hän aikoo ensin kuulla vaalivalituskomission päätöksen vilppiäänten osalta.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi