1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perusta oma kanala takapihallesi

Leikkimökin näköiset kanalat tekevät tuloaan kaupunkikoteihin. Suomessa arvellaan olevan jo tuhansia kotitarvekanaloita maaseudulla.

Kotimaan uutiset
Kanoja häkissä.
Yle Kristiina Lehto

Nyt pikkukanalat ovat leviämässä myös kaupunkeihin. Omakotitalojen ja rivitalojen pihoille on tarjolla pakettiratkaisua, joka sisältää pikkukanalan ja kanat. Sitten kun kaupunkilaiskotiin on hankittu jo kaikki vempaimet niin voisi mennä ajassa taaksepäin ja ostaa vaikka pikkukanalan rivitalon takapihalle.

Leikkimökin näköistä kanalaa on myyty jo kymmenkunta, kertoo orimattilalainen yrittäjä Olli Mäkelä. Mäkelä kehuu vuolaasti uutta ideaansa ja kahden vuoden kehittelyn tulosta.

- Jos lähiruoka on omasta pihasta haluaa, niin lähempää se ei voi tulla. Ekologista se on sikäli että kana on kaikkiruokainen ja syö kaikki perheen ruuan jätteet. Kuivuneet leivät ja perunankuoret, totta kai tarvitsee muutakin ruokaa mutta toimii niin kun kompostorina.

- Ja kierrätettävää sikäli, että lopputuotteena on vielä kananmunien lisäksi puutarhanhoitoon sopivaa kanankakkaa. Pihalla tepasteleva kana kerää nautinnollisesti myös kotilot nurmikolta.

Lopulta tie vie illallispöytään

Lahden terveysvalvonnasta kerrotaan, että mitään estettä ei ole perustaa pikkukanalaa kaupungin keskustaan. Kanoista pitää kuitenkin tehdä ilmoitus kaupungille, sanoo eläinlääkäri Kaisa Honkapirtti.

- Jos ihmiset jaksavat vaan hoitaa hyvin ja huolehtii joka päivä eläinten tarpeista niin ei siinä mitään ongelmaa ole. Paremmin ne siellä jaksaa kun isoissa tuotantokanaloissa.

Kaisa Honkapirtin mukaan naapurikateuskaan ei kotitarvekanaloita estä.

- Useimmiten otetaan ensin yhteyttä kaupungin eläinlääkäriin ja ruvetaan valittamaan siitä että kun häiritsee ne kanat ja nyt kun ei ole kyse eläinsuojeluongelmasta niin pitää ohjata ympäristöpuolella ottamaan yhteyttä.

- Yleensä sielläkään kauheasti voida tehdä mitään koska se melu joka kanoista ei ole mitään kovin kummosta. Eikä myöskään jos on hajuhaittoja ja muita niin nekin on vähän suhteellisia pienessä kanalassa, totesi eläinlääkäri Kaisa Honkapirtti.

Kana pyöräyttää noin yhden munan päivässä ja jos kantti kestää niin muninnan loputtua kanan pään voi laittaa pölkylle ja lihat illallispöytään. Helppoa se ei kuitenkaan ole, toteaa eläinlääkäri Kaisa Honkapirtti

- Kyllähän senkin voi tehdä jos ei ole niin pahasti kiintynyt niihin ettei vaan kykenisi syömään.

Lue seuraavaksi