1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jurva

”Valita vaan, mutta valita Jurvan kuntaan.”

Entinen Jurvan kunta, nykyinen osa Kurikkaa, on tuttu erityisesti huonekaluista, mutta myös valituksista. Sanonta ”Valita vaan, mutta valita Jurvan kuntaan” on monille tuttu. Vuosien saatossa kuntaan on valitettu niin huonosta säästä kuin epäonnisesta romanssistakin.

Jurva
Jurvan vaakuna.
Jurvan vaakuna.

Entisen Jurvan kunnan eläkkeellä oleva kunnanjohtaja Jarmo Juntunen kertoo, että 80-luvulta lähtien kuntaan on tullut valituksia kirjeitse ja sittemmin netin kautta. Hänellä on kaksi teoriaa siitä, miten sanonta on syntynyt.

- Eräs yli 90-vuotias jurvalainen on kertonut, että 30- luvun lopulla jurvalaismies oli ollut armeijassa. Alikersantti oli alkanut valittaa petistä ja huoneen siisteydestä. Tämä nuori mies oli hermostunut ja todennut: Herra alikersantti, valita Jurvan kuntaan. Siinä tilanteessa kun on vähän kiihtynyt, sanonta on otettu käyttöön.

-Toinen selitys, minkä olen kuullut liittyy huonekalukauppaan. Aikoinaan oli olemassa alueellisia myyntilupia. Yksi kauppias, jolla oli lupa myyntiin Vaasan läänissä, oli kaupoilla Lapissa. Siellä joku oli kysynyt ,onko lupaa myydä huonekaluja täällä. Siihen kauppias oli todennut, että valita vaikka Jurvan kuntaan. Tälläisiä tietoja minulla on sanonnan alkuperästä, kertoo Jurvan entinen kunnanjohtaja Jarmo Juntunen.

Satoja valituksia

Vuosien saatossa Jurvan kuntaan on lähetetty satoja valituksia. Jarmo Juntusen mukaan valitukset tulivat ensin postikortteina, myöhemmin sähköpostitse.

- Valituskortteja on pitkälti toista sataa. Muun muassa tälläinenkin hyvin virallisluotoinen kortti on tullut: Onko Jurvan kunta tietoinen, ja jos on, niin mihin toimenpiteisiin se on ryhtynyt sen johdosta, että …

Valituksen aiheet ovat moninaisia. Paljon on valitettu säästä, huonosta palvelusta ja hallinnosta, kertoo Jarmo Juntunen.

-Joukossa on paljon sellaisiakin valituksia, joita tässä ei voi sanoa. Baaritiskillä on oltu ja flirttailtu ,ja siitä on syntynyt valitettavaa. Monesti valitukset ovat syntyneet pienen humalan yhteydessä.

Vastaus valittajalle

Jos valituksessa on ollut yhteytiedot, valittajille on myös vastattu. Jurvan entinen kunnanjohtaja muistelee, että valittajille on lähetetty ilmakorttikuva Jurvasta.

-Kortissa on ollut teksti: Jurvan kunta on asiaa tutkittuaan harkinnut valituksen oikeaksi ja kortin lopussa luki: tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Loppulauseella on pyritty estämään valittamiskierre. Allekirjoituksena kortissa oli Jurvan kunnanhallitus.

90- luvun lopulla oli ajatus järjestää Jurvassa jopa valittamisen SM- tai MM-kisat. Entisen kunnanjohtajan Jarmo Juntusen mukaan kisat jäivät kuitenkin järjestämättä. Ideaa ei kuitenkaan olla täysin kuopattu.

Valittamisen jatko vaakalaudalla

Vuoden alusta lähtien Jurvan kunta on ollut osa Kurikkaa. Mihin nyt voi valittaa?

- Valitettavasti tällä hetkellä ei ole mahdollista enää valittaa Jurvan kuntaan netin kautta. Otan esille nykyisen kunnanjohtajan kanssa, voitaisiinko netin kautta valittamista Jurvan kuntaan jatkaa, toteaa Jarmo Juntunen

Lähteet: YLE Satakunta / Pipsa Uutto

Lue seuraavaksi