Tutkija kieltäisi television vaalimainonnan

Turun yliopiston politiikan tutkija Erkka Railo pitää vaalirahoitukseen käytettyjä rahoja ylimitoitettuina. Hänen mukaansa ehdokkaiden vaalibudjettien kasvua voitaisiin hillitä kieltämällä televisiomainonta.

Kotimaa
Politiikan tutkija Erkka Railo.
Politiikan tutkija Erkka Railo.YLE / Simo Kymäläinen

- Televisiomainonta on ylivoimaisesti kalleinta. Puolueiden sisällä poliitikot joutuvat eriarvoiseen asemaan, kun kaikilla ei ole televisiomainoksiin varaa. Myös puolueiden välillä epätasa-arvo lisääntyy, Railo toteaa YLE Turun Radion haastattelussa.

Televisiomainonnan kieltäminen on vain yksi, mutta tehokas vaihtoehto, vaalirahoituskohun laannuttamisessa. Railon mukaan myös rahoituksen rajoittaminen ylipäänsä voisi auttaa.

- Olisi joko rajoitettava puolueiden saamien tukien määrää tai sitten määriteltävä se rahamäärä, minkä puolueet saavat mainontaansa käyttää.

Vaalirahoituslakia muokattava

Railon mukaan vaalirahoituslaki kaipaisi remonttia. Vaalirahoituslaissa oli ongelmana pitkään se, ettei siinä ollut sanktioita siitä, jos poliitikko ei ilmoittanut lainkaan vaalirahojensa taustoja.

- Tässä on pukki kaalimaan vartijana. Poliitikot kun laativat itseään rajoittavia lakeja, niin toki se on kivulias projekti.

Syyllisiä ei Railokaan vaalirahoituskohulle löydä.

- Syyllisiä on hirvittävän suuri joukko tai ei ketään, riippuen katsojasta. Kohua on yritetty henkilöidä keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhoseen. Totuus on se, että huomattavan suuri osa kansanedustajista on tähän sekaantunut. Moni ei ole ilmoittanut esimerkiksi lainkaan ulkopuolisen rahoituksen määrää.

Tuki epätasa-arvoista

Tutkija pitää ongelmallisena myös sitä, että oikeistosiipi saa runsaasti tukea yrityssektorilta, kun taas vasemmistopuolueet joutuvat pärjäämään ammattiyhdistysvaroilla. Lisäksi ulkopuolinen tuki asettaa suuret ja pienet puolueet eriarvoiseen asemaan.

Railon mukaan Suomessa vaalikampanjointiin käytetyllä rahasummalla ei kuitenkaan ole niin suuri merkitys kuin monessa muussa maassa.

- Suomessa on onneksi sellainen tilanne, että käytetyn rahan määrä suhteessa siihen, saako rahalla paikan, on melko pieni. Suuretkaan rahat eivät takaa läpimenoa ja toisaalta pienilläkin rahoilla voi saada paikan.

Yksityiselämä julkisempaa

Railo otti Turun Radion haastattelussa kantaa myös viime päivinä jälleen esiin nousseeseen keskusteluun poliitikkojen yksityiselämästä. Jari Tervon uutuuskirja kohtelee kovin ottein mm. pääministeri Matti Vanhasta.

- Poliitikkojen yksityiselämä on ollut julkisuudessa jo 20-30 vuoden ajan. Tavallaan tämä Tervon kirja on vain kehityskaaren uusi askel. Poliitikkoja on kautta aikain riepoteltu julkisuudessa, mm. Iltalypsyn, Itsevaltiaiden ja Hukkaputken kaltaisissa ohjelmissa.

Se Railon mukaan on kuitenkin poikkeavaa, että nyt julkisuudessa ovat miespoliitikot.

- Miespoliitikot ovat olleet julkisuudessa yksityiselämästään aika vähän . Miespoliitikot itse eivät juuri julkisuuteen yksityiselämästään tule, mutta toki lehdistö kaivelee asioita.

- Naispoliitikot puolestaan ovat yksityiselämästään julkisuudessa hyvin paljon, johtuen osin naistenlehdistä.

Naisten julkisuus onkin Railon mielestä useimmiten positiivista, kun taas miespoliitikot joutuvat parrasvaloihin useimmiten negatiivisissa merkeissä.

- Poikkeuksena ovat vaalien alla julkaistavat vaalikirjat. Niissä esimerkiksi puhemies Sauli Niinistön kaltaiset henkilöt kertovat myös pehmeämmästä puolestaan, mutta tarkkaan harkiten.

Lähteet: YLE Turku / Simo Kymäläinen