1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vastuullinen kuluttaja miettii ruokaansa ja asunnon lämmitystä

Ympäristön kannalta järkevimmin toimii kuluttaja, joka syö vuodenaikaan sopivia, lähellä tuotettuja elintarvikkeita eikä haaskaa asuntonsa lämpöä harakoille. Kotitalouksien kulutusvalinnoista on laadittu tietopaketti auttamaan viranomaisia ja kuluttajaneuvojia.

Ihmisten normaali elämä vaikuttaa maapallon ilmastoon. Ilmastonmuutoksen edetessä kaikkien ihmisten valinnoilla on suuri merkitys.

Helsingin säätytalolla esiteltiin Kotitalouksien kulutusvalinnat ja niiden ympäristövaikutukset -hankkeen tuloksia. Niiden mukaan ruuan osuus on viidennes kaikista suomalaisen kuluttajan ilmastovaikutuksista. Asumisen osuus on 30 prosenttia.

Järkevillä valinnoilla vaikutuksista voi pudottaa yli kymmeneosan. Hankkeessa oli laadittu kokoelma ravitsemuksellisesti oikeaoppisia esimerkkiaterioita, joiden ilmastovaikutuksia vertailtiin. Pienimmät vaikutukset olivat aterioissa, joihin oli koottu ajankohdan mukaan valittuja ja lähellä kasvatettuja kasviksia ja juureksia, sekä maltillisesti lihaa tai kalaa.

Esimerkeissä suositeltavimpia olivat esimerkiksi härkäpapu- tai punajuuripihvit. Kuormittavimpia taas lihamakaronilaatikko tai kinkkukiusaus. Vesistöjen rehevöitymisen suhteen parhaita olivat samat annokset. Toisessa päässä haitallisimmaksi nousi kirjolohikiusaus.

Lihaa voi syödä kohtuudella, sillä kestävässä ja tasapainoisessa maataloustuotannossa on kotieläimiä ja nurmenviljelyä, korosti Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen professori Sirpa Kurppa.

Lämmitys ja veden lotraus kuriin

Asumisen ilmastovaikutus perustuu erityisesti lämmitykseen. Parhaat säästöt saadaan lämmöneristystä ja ilmanvaihtoa parantamalla, sanoi Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Ari Nissinen. Tähän ei kerrostalossa asuvalla ole kuitenkaan suuria mahdollisuuksia vaikuttaa.

Helpointa on puuttua veden kulutukseen ja asuntojen sähkölaitteisiin. Veden kulutuksen vähentäminen on ennen muuta kiinni asenteista, Nissinen arveli.