1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uudet varoitusmerkit opastavat turvaan hyökyaallon alta

Rantalomakohteissa otetaan käyttöön uudet opasteet tsunamin varalle. Kylttien tarkoitus on nopeuttaa ihmisten pääsyä suojaan yllättävien hyökyaaltojen iskiessä rantaan.

Ulkomaat
Varoituskylttejä, joilla varoitetaan hyökyaallosta tai pyritään ohjaamaan ihmisiä turvaan hyökyaallolta.
YLE Uutiset Grafiikka

Poistumisreiteistä kertovia merkkejä on käytössä jo mm. Thaimaan Phuketissa, jossa merkit ohjaavat ihmisiä riittävän korkealla sijaitseville paikoille tai ylimpiin kerroksiin sellaisissa rakennuksissa, jotka kestävät hyökyaallon.

Opasteet täydentävät kaiutinjärjestelmää, jota käytetään varoittamaan lähestyvästä vaarasta.

- Tämä lisää matkailijoiden turvallisuutta, kun kaikilla on tiedossa mihin suuntaan pitää poistua, jos hyökyaalto lähestyy, sanoo Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Jukka Salama.

Merkkien asettamista päättää paikallinen viranomainen, joka arvioi samalla, onko rannalla hyökyaallon riskiä. Tsunamin mahdollisuudesta kertoo rannalle asettava kolmionmuotoinen varoitusmerkki ja sieltä turvaan opastavat vihreät poistumistiemerkit. Matkanjärjestäjien vastuulle jää opastaa lomalaisia kohteen mahdollisista riskeistä ja niihin varautumisesta.

- Kaikissa kohteissa paikallisoppaat kertovat, miten tulee toimia mahdollisen hyökyaallon uhatessa, sanoo toimitusjohtaja Salama.

Tiedotusvastuuta on lisännyt heinäkuun alussa voimaantullut valmismatkalain muutos, joka velvoittaa matkanjärjestäjän kertomaan asiakkaille aiempaa perusteellisemmin kohteen turvallisuus- ja terveysriskeistä.

Poistumisopasteiden tarve havaittiin Sumatran länsirannikolla Tapaninpäivänä vuonna 2004 sattuneessa tsunamissa. Uhrien lukumäärää lisäsi se, etteivät hyökyaallon yllättämät matkailijat osanneet hakeutua suojaan.

Useita pieniä tsunameja

Intian valtamerellä toimiva tsunamivaroitusjärjestelmä on antanut syksyn aika useita varoituksia.Tsunamivaroitukset ovat johtuneet vedenalaisista maanjäristyksistä mm. Jaavan ja Sumatran saarten edustalla Indonesiassa sekä Intialle kuuluvan Andamaanien saariryhmän tuntumassa Bengalinlahden eteläosassa.

Järistykset ovat synnyttäneet useita pieniä tsunameja, mutta avomerellä tsunamiaallot ovat olleet enintään kymmenen senttimetriä korkeita, eivätkä ole siten aiheuttaneet vaaraa.

- Merenpohja on värähtänyt, kun varoitus on annettu. Mutta rannalla tsunamia ei ole pystynyt ihmissilmin havaitsemaan, sanoo ryhmäpäällikkö Tapani Stipa Ilmatieteen laitokselta.

Uudet varoitusmerkit perustuvat juuri valmistuneeseen, kansainvälisen standardisoimisjärjestön ISO:n hyväksymän standardiin ja ne korvaavat monissa maissa käytössä olleet kansalliset opasteet. Merkkejä asetetaan ensisijaisesti keskeisille vaara-alueille Thaimaassa, Indonesiassa ja Japanissa, joissa tsunamin riski on suurin.

- Olisi ehdottoman tärkeää, että myös Välimeren rantavaltioissa Kreikassa, Italiassa ja Turkissa alettaisiin varautua mahdollisen maanjäristyksen aiheuttaman hyökyaallon varalle, sanoo ryhmäpäällikkö Stipa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi