1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Mental Finland vaatii sulattelua

Kristian Smedsin kohunäytelmä Mental Finland sai keskiviikkona Suomen ensi-iltansa Kansallisteatterissa Helsingissä. Teos esitettiin jo helmikuussa Brysselissä, ja se on herättänyt runsaasti keskustelua siitä, millaista suomalaisen kulttuuriviennin pitäisi olla.

Mental Finland Brysselissä Kuva: Bart Grietens

"Suomalaiset ovat Euroopan viimeisiä gallialaisia." "Esitys olisi saanut olla tunnin lyhyempi." "Mental Finland aiheuttaa unettomia öitä." "Jotakin Mad Maxin ja Ihmemaa Ozin lukiolaisversion väliltä."

Tällaista, hyvin ristiriitaista palautetta sai Mental Finland belgialaisilta teatterikriitikoilta, ja näytelmä kirvoitti eilen tulikivenkatkuisia mielipiteitä Helsingissäkin:

- Teatteriesityksenä erittäin sekava, sketsejä perä perään, huonosti kirjoitettu, huonosti kuvattu. Aiheet kylläkin tärkeitä, mutta ei kehitelmää, ei johtotähteä, Anja Laner toteaa.

-Oli se kyllä pettymys. Odotin siltä niin paljon, ja se ei vastannut odotuksia, Erkki Leikkari sanoo.

Kulttuurin kirosanana tuotteistaminen

Pääsääntöisesti ensi-iltayleisön mielestä Mental Finland vaati paljon sulattelua. Kun yksilötaso sitten ohitetaan, voi näytelmää tarkastella myös laajemman kaaren kautta - millaista Suomi-kuvaa se vie maailmalle. Oikeaa vai väärää?

-Mehän olemme kaikki sen pitkän kulttuurisen kehityksen tuotteita, joka on joskus täällä alkanut, ja sillä tavalla kulttuuri muokkaa meitä, ja kun se muokkaa meitä, se muokkaa myös kuvaa Suomesta, viestintä- ja kulttuuriosaston päällikkö Petri Tuomi-Nikula ulkoasiainministeriöstä filosofoi.

Näin siis Mental Finlandinkin kohdalla - se jäi aluksi ilman kulttuurivientitukea, mutta sai myöhemmin kulttuurivaihtotukea. Tämä herätti paljon keskustelua etenkin teatteriviennistä: kirosanaksi nousi sana tuotteistaminen, jonka epäillään syövän sisältöjä.

-Jos on niin, että nämä niin sanotut suuret kielialueet pystyvät tuotteistamaan ja sillä tavalla myöskin tuomaan omaan kansantalouteensa taloudellista hyvää omilla kultttuurituotteillaan, niin en ymmärrä miksi me emme saisi tehdä samalla tavalla, Tuomi-Nikula sanoo.

Suomalainen kulttuurivienti vielä uusi asia

Kulttuurivienniltä, joka on vielä lapsenkengissään, odotetaan tällä hetkellä paljon. Ainakin ministeriötasolla sen toivotaan tasapainottavan Suomen rapautuvaa taloutta ja kuluneita tuotantotomalleja.

- Sillä tavalla ikään kuin saataisiin myöskin korvattua kansantuloon sitä mitä meillä on nyt jäänyt ja jää saamatta. Rakennemuutos on niin iso asia, että meidän täytyy hyödyntää kaikki keinot uusien vientikohteiden löytämiseksi, Tuomi-Nikula sanoo.

Suomesta Mental Finland jatkaa syksymmällä Itävallan Linziin ja Liettuan Vilnaan.