Rakkautta ja anarkiaa -festivaali tarjoaa harvinaisia filmiherkkuja Venäjältä

Venäläiset nykyelokuvat loistavat poissaolollaan Suomen elokuvateattereissa. Paras mahdollisuus uuden venäläisen elokuvan näkemiseen ovat elokuvafestivaalit. Teatterilevitykseen venäläiselokuvia tulee vuodessa enintään muutama. Torstaina käynnistyvän Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaalin Venäjä-sarja avaa tärkeä ikkuna venäläiseen nykyelokuvaan.

kulttuuri
ohjaaja valeriya Gai Germanika
Festivaaleilla nähtävä Valeriya Gai Germanikan ohjaama "Kaikki kuolevat paitsi minä" esitttelee nykypäivän Venäjää nuorten silmin.EPA / MIKAEL LIBERT

Venäläisen elokuvan asiantuntijan Kirsi Tykkyläinen mielestä Rakkautta ja anarkiaa -festivaali tarjoaa monipuolisen kattauksen venäläisiä nykyelokuvia. Tykkyläinen soisi, että venäläisiä elokuvia vieroksuvat suomalaislevittäjät ottaisivat onkeensa festivaalin tarjonnasta.

- Toivoisin, että festivaali saisi myös elokuvalevittäjät huomaamaan, että aivan rajan takana tehdään paljon mielenkiintoisia elokuvia, Tykkyläinen sanoo

Tämän vuoden Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaalin Venäjä -sarjasta Kirsi Tykkyläinen suosittelee erityisesti nuorten ohjaajien töitä. Esimerkiksi perheväkivallan kuvaus Kaikki kuolevat paitsi minä ja uusnatsismia ruotiva Venäjä 88 esittelevät nykypäivän Venäjää nuorten silmin. Tykkyläisen mukaan tämä näkökulma Venäjään on suomalaiselle vieras.

- Vaikuttaa siltä, että näiden elokuvien esittelemää Venäjä-kuvaa ei suomessa tunneta laisinkaan. Meidän tiedotusvälineistämme ei ikävä kyllä saa käsitystä siitä, että venäläisissä elokuvissa käsitellään yhteiskunnan kipupisteitä paljon analyyttisemmin, innokkaammin ja rikkaammin kuin suomalaisissa elokuvissa.

Lähihistorian sodat nykyelokuvan tärkeä aihe

Monessa suomalaisessa istuu myös tiukassa sellainen harhaluulo, että venäläisissä elokuvissa vältellään maan lähihistorian sotien kriittistä tarkastelua.

- Meillä ei vaan tunneta tarpeeksi venäläistä elokuvaa, sillä kyllä esimerkiksi Tsetsenian ja Afganistanin sotaa on käsitelty viimeisten vuosikymmenien aikana. Näitä sota-aiheita ovat ruotineet esimerkiksi kokeneet ja arvostetut venäläisohjaajat kuten Vadim Abdrashitov ja Nikita Mihalkov, selittää Tykkyläinen.

Hänen mukaansa ovat kiinnostuneita venäläisestä nykyelokuvasta. Festivaalinäytöksissä penkkirivit täyttyvät yleensä ääriään myöten.

- Minun nähdäkseni kysyntää on. Kyllähän venäläinen kulttuuri yleensäkin kiinnostaa Suomessa kun sitä vaan on tarjolla,

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/ Jenni-Maarit Koponen