Kasvava hanhikanta aiheuttaa ongelmia

Merihanhet ja kanadanhanhet ovat aiheuttaneet tänä vuonna tuhoa Söderfjärdenissä. Riistanhoitopiiri onkin myöntänyt hanhien metsästykseen poikkeuslupia.

Kanadanhanhia viipyy Suomessa vielä sadoittain. Kuva: YLE / Esko Kitula

Hanhet ovat aiheuttaneet tänä syksynä ongelmia Söderfjärdenin peltoviljelmillä. Riistapäällikkö Mathias Lindströmin mukaan merihanhet ja kanadanhanhet ovat aiheuttaneet viljelyksille huomattavaa tuhoa Söderfjärdenissä. Hanhiongelmasta odotetaan pysyvää, sillä kannat ovat olleet edelleen kasvussa.

Riistanhoitopiiri on ongelman ratkaisemiseksi myöntänyt hanhien metsästykseen poikkeuslupia jo ennen varsinaisen kauden alkua. Metsästyksen tehostamisesta saadut tulokset kootaan yhteen kauden aikana.

Söderfjärdenin peltoaukeat ovat pohjoisesta tulevien hanhien muuttoreitin varrella. Vahinkoja enemmän, jos puinnit ovat vielä kesken hanhien muuton alkaessa.

- Hanhien vierailuja ei todennäköisesti voida estää, edes vuosia jatkuvalla häirinnällä, arvioi Lindstöm. - En usko, että ne siitä oppivat. Häirintää tullaan tarvitsemaan joka vuosi niin kauan kuin hanhikannat kasvavat.

Hanhien metsästyskausi on alkanut 20. elokuuta ja se jatkuu vuoden loppuun saakka.