Viljelijältä menee liikaa aikaa tienpäällä

MTK-Keski-Pohjanmaan mielestä peltolohkojen pieni koko estää viljelijän työn tehostamisen. Viljelijöiltä menee liikaa aikaa koneiden siirtoon palstalta toiselle.

maanviljelijät
Kuvassa puimuri, viljanmurskain ja peräkärryllinen traktori.
YLE / Jukka-Pekka Tyhtilä

Tällä hetkellä Keski-Pohjanmaan alueella keskimääräinen palstakoko jää 2,4 hehtaariin. Tutkimusten mukaan työn tehokkaan järjestämisen kannalta minimikoko olisi vähintään kolme hehtaaria. Viljelijöiden etujärjestö kiirehtiikin tilusjärjestelyjen tekemistä.

Viime vuosina maatilojen määrä on vähentynyt, mutta aktiiviviljelyyn jääneiden tilojen keskikoko on kasvanut. MTK Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtajan Jouni Jyringin mukaan tämä on merkinnyt sitä, että pinta-alaansa kasvattaneet tilat ovat entistä pirstaleisempia.

-Tilakoon kasvaminen on merkinnyt myös koneiden koon kasvua. Pienillä palstoilla suurten koneiden käyttö on myös epätaloudellista, Jouni Jyrinki luettelee tilojen pirstaleisuuden aiheuttamia ongelmia.

Keski-Pohjanmaalla tilojen keskimääräinen peltopinta-ala oli viime vuonna 40 hehtaaria. Suurimmat tilat Kannuksessa, jossa keskimääräinen peltopinta-ala oli yli 53 hehtaaria. MTK-Keski-Pohjanmaa julkisti torstaina viime vuoden maatalouden numerotietoja. Niistä käy ilmi myös se, että Keski-Pohjanmaan säilyi edelleen vahvana maitomaakuntana. Maakunta tuotti yli 10 prosenttia maan maidontuotannosta.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa