Lavilogi: Lavin elämänkertaan ei tarvitse keksiä lisämausteita

Veikko Lavin musiikki elää vahvana yhä edelleen. Yksi Lavin tulkitsijoista on lavilogiksi itseään kutsuva Matti Halmeaho. Hän kiertää kitaroineen ympäri Suomea vaalimassa Lavin perintöä.

Lavilogi Matti Halmeaho vieraili Satakunnan Radion aamussa. Kuva: YLE / Kati Halinen

Matti Halmeahoa kiinnostaa Lavi laajemminkin, sillä työn alla on elämänkerta Lavin mielenkiintoisesta elämästä. Laulavaksi lavilogiksi kutsuttu Halmeaho on kerännyt materiaalia Lavin elämästä jo pitkään. Lavilogi nimityksen hänelle antoi eräs ystävä.

- On olemassa sosiologejaja psykologeja, jos tutkimuskohteena on Lavi, kyseessä on tietysti lavilogi, toteaa Matti Halmeaho.

Halmeaho aikoo paneutua elämänkerran kirjoittamiseen eläkkeelle jäätyään. Sen olisi tarkoitus ilmestyä ”Vepan” 100 vuotisjuhlan kunniaksi. Veikko Lavin syntymästä tulee vuonna 2012 kuluneeksi sata vuotta.

Pienen puolella

Veikko Lavi nousi kansan suosikiksi erityisesti huumorinsa ansiosta, arvio Matti Halmeaho.

-Vepan huumori on sellaista, että aina ei tiedä itkeäkö vai nauraa, huumorin lisäksi lauluista löytyy myös filosofiaa, kuten esimerkiksi laulussa Jokainen ihminen on laulun arvoinen. Lauluissa on kansaan meneviä kertomuksia ja yksi Vepan suosion salaisuuksista on myös se, että hän on omien sanojensa mukaan aina hävinneen puolella.

Lavi ennakoi laivan uppoamisen

Lavilogi Matti Halmeahon mukaan Veikko Lavin elämäkerrasta on tulossa todellinen jännäri.

-Elämäkertaan ei tarvitse lisätä mitään fiktiivisiä aineksia, koska Vepan elämä oli niin jännittävä, Kyseessä oli mies, joka luontaisesti joutui mitä kummallisimpiin tilanteisiin.

Esimerkkinä Halmetoja kertoo tosi tarinan 40-luvun lopulta. Lavin perhe oli suunnitellut matkaa Brasiliaan pakoon Suomesta. He olivat jo hommanneet liput 13 metriseen puiseen laivaan. Viime hetkellä Veikko Lavi kuitenkin perui perheen matkan. Hän oli käynyt satamassa katsomassa laivan lastausta ja todennut, että kyseinen laiva ei pysyisi pinnalla.

Onneksi matka peruuntui, nimittäin laiva tuhoutui myrskyssä Ahvenanmerellä. Jos matka olisi toteutunut, olisi Vepan elämänkerta jäänyt hyvin lyhyeksi, toteaa Matti Halmeaho.