Fennovoiman ydinjäte ei sovi TVO:n luolaan

Ydinvoiman lisärakentamista havitteleva Teollisuuden Voima ja sen kilpailijayhtiö Fennovoima kiistelevät ydinjätteen loppusijoituksesta.

talous
Polttoainesauva vesialtaassa Olkiluodon ydinvoimalassa
Yle

Teollisuuden Voiman mukaan Fennovoiman pitää laitosta hakiessaan pystyä järjestämään myös jätehuoltonsa itsenäisesti.

Fennovoima on elätellyt toiveita sijoittaa mahdolliset jätteensä mm. TVO:n rakennuttamaan luolaan, mutta sinne ne eivät Teollisuuden Voiman mukaan mahdu.

YLEn A-plus-ohjelmassa vierailleet toimitusjohtajatkin ajautuivat ankaraan sanaharkkaan, kun puhe oli ydinjätteen loppusijoituksesta. Teollisuuden Voiman ja Fortumin yhdessä omistama Posiva rakentaa parhaillaan TVO:n jätteille luolaa Eurajoen Olkiluotoon, mutta kilpailija Fennovoiman mahdollisille jätteille ei tilaa Olkiluodosta löydy.

Myös näkemykset energian tarpesta jakautuvat Suomessa jyrkästi.

Teollisuudessa kysynnän uskotaan jatkossakin kasvavan, mutta elinkeinoministeriössä sen sijaan arvioita tulevasta energiantarpeesta ollaan leikkaamassa selvästi.

Ministeriössä ollaankin kallistumassa korkeintaan yhden uuden ydinvoimalan kannalle, kun taas teollisuus toivottaisi kaikki kolme tervetulleeksi.

TVO:n toimitusjohtajan Jarmo Tanhuan mukaan laitos tehdään 60 vuoden käyttöä varten ja sinä aikana sähkönkulutus kasvaa merkittävästi ja laitoksia varmasti tarvitaan useampiakin.

Haastetta alalle aiheuttaa myös kansan yleinen mielipide. YLE Uutisten taannoin teettämän kyselyn mukaan ydinvoiman vastustajia on Suomessa edelleen enemmän kuin kannattajia.

Toimitusjohtaja Tapio Saarenpää Fennovoimasta katsoo, että laaja yhteiskunnallinen keskustelu on tarpeen, ja siinä mielessä lupaprosessin ensimmäinen vaihe eli periaatepäätös on perusteltu.

-Uskon myös, että kansallisella keskustelulla on iso merkitys ydinvoiman hyväksyttävyyteen ja siihen, että tiedetään, mitä ollaan päättämässä, Tanhua puolestaan sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset