Sosiaalityöntekijöille ehdotetaan tasa-arvokurssia

Miesliikkeen mielestä sosiaalityöntekijät tarvitsisivat tasa-arvokoulutusta. Miesten tasa-arvoyhdistyksen mukaan sosiaalityöntekijät jopa syrjivät miehiä huoltajuuslausunnoissaan.

Kotimaa
YLE

Sosiaalityöntekijän lausunnolla on painoarvoa jos eroavat vanhemmat eivät pääse sopuun lasten huoltajuus- ja tapaamisasioista ja huoltajuutta päädytään selvittämään käräjille. Sosiaalialan ammattijärjestössä uskotaan, että naissosiaalityöntekijät osaavat arvostaa isiä kaikissa tilanteissa.

Parikymmentä vuotta sosiaalityöntekijänä työskennellyt Marika Nirhamo Satakunnan sosiaalipäivystyksestä sanoo suhtautuvansa avoimesti molempien vanhempien hyville puolille lapsensa huoltajana. Hänen mukaansa isät ovat entistä kiinnostuneempia pysymään lastensa elämässä eron jälkeen.

Nirhamo sanoo, että monessa hänelle vastaan tulleessa tapauksessa isä on kuitenkin ollut lapselle etäisempi vanhempi.

- Suomessa pienten lasten hoidossa on edelleen pääpaino äideillä, jotka kotihoidontuella ovat hoitamassa lapsia kotona. Pienten lasten elämä on pyörinyt paljon äidin kanssa, jolloin suhde voi olla äidin kanssa kiinteämpi.

Miesten tasa-arvoyhdistys tyytymätön

Isät kokevat usein, että huoltajuus- ja tapaamisasioista päätettäessä heidän vanhemmuuttaan ei arvosteta. Miesten tasa-arvoyhdistys tahtoisikin lähettää sosiaalityöntekijät tasa-arvokurssille. Ongelmana ovat erityisesti sosiaalityöntekijöiden huoltajuuslausunnot, jotka yhdistyksen puheenjohtajan Juuso Ernon mukaan syrjivät miehiä.

- Tällä hetkellä meillä on sellainen näkemys, että sosiaaliviranomaiset helposti tuntee naisten ongelmat läheisimmiksi ja vaikkapa huoltajuuskiistoissa ottavat herkästi äidin puolen.

Tasa-arvokoulutus saa lämmintä kannatusta ainakin Elatusvelvollisten liitosta. Liiton puheenjohtajan Ahti Hurmalaisen mukaan isät ovat huoltajuus- ja tapaamisasioissa aina altavastaajia.

- Väittäisin, että valtaosa sosiaalityöntekijöistä asettautuu riitatilanteissa äidin puolelle, kun kiistellään lapsen asumisesta ja huollosta.

Miehiä vähän sosiaalityöntekijöinä

Valtaosa sosiaalityöntekijöistä on naisia, ja toisinaan asiakkaat toivovatkin erityisesti miessosiaalityöntekijöitä. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestön puheenjohtaja Tero Ristimäki korostaa, että työntekijän sukupuolta olennaisempia ovat kuitenkin yhteiskunnalliset käytännöt esimerkiksi isyydestä ja perhe-elämästä.

- Tässä yhteydessä voisi sanoa, että tässä on nostettu yksi ammattikunta tikunnokkaan. Huoltoriitojen ynnä muiden asioiden tiimoilla pyörii joka tapauksessa myös tuomareita, asianajajia, psykologeja lääkäreitä eikä tätä voi kohdistaa yhteen ammattikuntaan, Ristimäki painottaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Anna-Stiina Toivonen