Hyppää sisältöön

Kiinasta löydetty fossiili haastaa teoriat Tyrannosaurus rexin kehityksestä

Pohjois-KIinasta on löydetty Tyrannosaurus rexin pienikokoisen edeltäjän fossiili muuttaa käsityksiä valtavan lihansyöjäliskon evoluutiosta. Lähes sata kertaa Tyrannosaurus rexiä pienempi dinosaurus eli noin 125 miljoonaa vuotta sitten, kymmeniä miljoonia vuosia ennen Tyrannosaurus rexiä.

Löydetyn dinosauruksen luuranko muistuttaa Tyrannosaurus rexiä kaikissa suhteissa paitsi kooltaan. Chicagon yliopiston ja New Yorkin luonnontieteen museon tutkimusten mukaan dinosaurus oli 60 kilon painoinen ja kolmen metrin pituinen kuollessaan viiden tai kuuden vuoden ikäisenä. Samanikäinen Tyrannosaurus rex olisi painanut useita tonneja.

Tiedemiesten mukaan löytö osoittaa virheellisiksi monet aiemmat käsitykset Tyrannosaurus rexin evoluutiosta.

- Paljon siitä, mitä ajattelimme T. rexistä, osoittautuu yksinkertaistetuksi tai täysin virheelliseksi, Stephen Brusatte New Yorkin luonnontieteellisestä museosta sanoo.

Yhdysvaltalaisten tiedemiesten mukaan löytö osoittaa, että Tyrannosaurus rexin pienet eturaajat eivät kehittyneet dinosauruksen suuren painon takia kuten aiemmin on ajateltu. Jo Tyrannosaurus rexin pienikokoisella edeltäjällä oli pienet ja laihat eturaajat.

Sen sijaan pienissä eturaajoissa kyse oli ketteryyden ja nopeuden tarpeesta: lihaksikkaat takaraajat mahdollistivat sen, että dinosaurus kykeni nopeasti ottamaan saaliinsa kiinni, ja pienempien eturaajojen ansiosta lisko kykeni hyökkäämään pystyasennossa ja käyttämään kuolettavia leukojaan.

Suurten petojen varjosta valtaan

Tyrannosaurusten suku saavutti täyden kokonsa vasta noin 85 miljoonaa vuotta sitten ja tuhoutui 65 miljoonaa vuotta sitten.

- Se tarkoittaa, että suurimman osan evoluutiohistoriastaan, noin 80 prosenttia ajasta, tyrannosaurukset olivat pieniä eläimiä, jotka elivät muiden hyvin suurten lihansyöjäpetojen varjossa, Stephen Brusatte sanoi.

Paleontologi Paul Sereno Chicagon yliopistosta arvioi, että Tyrannosaurus rex kykeni kasvamaan suureen kokoonsa, koska kilpailevat saalistajat olivat kuolleet sukupuuttoon.

Fossiilinmetsästäjät löysivät fossiilin Pohjois-Kiinasta ja se salakuljetettiin Yhdysvaltoihin, missä se päätyi keräilijä Henry Kriegsteinin haltuun.

Kriegstein lahjoitti löydön yhdysvaltalaisille tutkijoille, ja fossiili palautetaan aikanaan Kiinaan. Dinosauruslajin nimeksi on annettu Raptorex kriegsteini.