1. yle.fi
  2. Uutiset

ALV:oon kajoaminen herättää lukijoiden tunteet - puolesta ja vastaan

Ehdotus arvonlisäverotuksen perusteellisesta remontista nostatti lukijoiden tuntemuksia. Vaikka osa lukijoista ottaa iloisena vastaan hintojen laskun, toiset ovat huolissaan ehdotuksen vaikutuksista valtion verotuloihin ja tämän palveluja rapauttavasta vaikutuksesta.

Kotimaan uutiset

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkijoiden mielestä Suomen arvonlisäverojärjestelmä kaipaa perusteellista remonttia. VATT:n tutkijat esittävät, että alennetuista arvonlisäverokannoista pitäisi luopua ja tilalle pitäisi ottaa yksi ja yhtenäinen arvonlisävero (ALV).

" Loistava ehdotus. Alv vaatii täysremontin jolloin erilaiset etuisuudet on karsittava", sanoo nimimerkki Veroneuvos.

" Eri arvonlisäverokannoilla ohjataan kulutusta tiettyihin palveluihin ja tuotteisiin. Mielestäni on esim. oikein, että kansalaisten kulttuuri- ja liikuntapalvelujen käyttöä tuetaan tällä tavalla. Alennetut arvonlisäkannat luovat myös työpaikkoja ja verotuloja korkeamman kysynnän kautta", vastustaa summer-nimimerkki.

Alennetuista arvonlisäverokannoista luopuminen on poliittisesti vaikeaa, koska luopuminen tarkoittaa esimerkiksi elintarvikkeiden, lääkkeiden ja joukkoliikenteen hintojen nousua. Uudistus kirpaisisi eniten pienituloisia, koska veron maksajan tulot eivät liudenna verorasitusta, vaan arvonlisävero on yhtenäinen kaikille. Laskelmien mukaan verotuotoilla voitaisiin korvata pienituloisten menetyksiä tekemällä tulonsiirtoja.

" Nostetaan veroja, jotta voidaan sitten antaa tulonsiirtoja vähävaraisille, jotka eniten kärsivät verojen korotuksista. Eihän tuossa ole mitään järkeä. Eikö jo pikkuhiljaa voisi alkaa kehittelemään uusia ratkaisuja tähän ongelmaan", tyrmää lisää veroja? -nimimerkki.

" Ehdoton EI ALV-korotuksillle jotta voitaisiin antaa lisää tulonsiirtoja. Taloustutkijat elävät jossain omassa mielikuvitusmaailmassaan jossa rationaalinen ihminen käyttää rahansa oikeaan tarkoitukseen. Näinhän ei ole elävässä elämässä", lisää nimimerkki Kouvolan takaa.

Osa lukijoista puolestaan kannattaa ehdotuksen perusajatusta. Lukijoiden mukaan arvonlisäverokantojen yhtenäistämisellä voitaisiin tukea esimerkiksi pienyrittäjiä ja helpottaa heidän mahdollisuuksiaan työllistää ihmisiä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi