Kirkot haluavat hillitä ilmastonmuutosta

Kristilliset kirkot tiivistävät yhteistyötään taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Ympäristövastuullisuus on huomiotu jo esimerkiksi luterilaisessa kirkossa, joka julkaisi oman ympäristöohjelmansa pari vuotta sitten.

Kuva: YLE Kainuu

Kirkkojen jäseniä kannustetaan ottamaan huomioon ilmastonmuutos arkipäivän valinnoissa. Luterilaisen kirkon ympäristövastuu on koko ajan parenemassa, vakuuttaa yhteiskuntatyön sihteeri Ilkka Sipiläinen evankelisluterilaisen kirkon kirkkohallituksesta.

- Ympäristöjärjestelmässämme on toistasataa seurakuntaa, jotka ovat suorittaneet kirkon ympäristödiplomin. Paljon ympäristöasioita on saatu seurakunnissa kuntoon jo nyt. Kysymys on järjen ja sydämen asioista.

Ilmastonmuutokseen liittyvä ekumeeninen yhteistyö on vaativa työsarka eri kirkkokunnille ja uskonnoille.

Yltäkylläistä elämäntapaa tulisi muuttaa. Elämänmuutoksessa on kysymys eräällä tasolla katumuksesta ja parannuksen teosta, sanoo Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen.

- Kirkkojen ja seurakuntien on tultava mukaan ilmastotalkoisiin ihmisten kanssa ja heidän tukenaan, tarkentaa Huttunen.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäen mielestä kristilliset kirkot voivat hyvinkin vaikuttaa ilmastotalkoisiin.

- Kestävä arki edellyttää muutoksia jokapäiväisessä elämässä meiltä jokaiselta. Tätä silmällä pitäen kirkkohan on juuri sellainen kokonaisuus, joka koskettaa yksittäistä ihmistä ja on vuorovaikutuksessa heidän kanssa. Näin kirkot voivat olla tukemassa asennemuutosta, jota nyt tarvitaan.

Ilmastonmuutos ja ympäristökatastrofit ovat aiheena Paltamossa Kainuun Opistolla pidettävässä ekumeenisessa ilmastoseminaarissa.