1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. karjalan kieli

Karjalankielinen päivähoitopaikka aloitti

Suomen ensimmäinen karjalankielinen lasten päivähoitopaikka on aloittanut Nurmeksessa. Kielipesän hoitajat puhuvat lapsille yksinomaan vähemmistökieltä. Tarkoituksena on pesätoiminnan avulla tukea uhanalaisen karjalan kielen elvytystä Suomessa.

Mirva Rissanen poikansa Miron kanssa karjalankielisessä päivähoitopaikassa. Kuva: YLE / Ilari Papinniemi

Kolmivuotias Miro on aloittanut uudessa päivähoitopaikassa, jonka tarjoama kielikylpy on ainutlaatuista antia Suomessa. Hoitajat puhuvat lapsille yksinomaan karjalaa.

- Heti kun tieto tuli mahdollisuudesta, tiesimme, että lapsi menee karjalankieliseen päivähoitoon. Miro on viihtynyt hyvin päivähoidossa, ja sanoja tulee joka päivä uusia, iloitsee äiti Mirva Rissanen.

Päivähoitopaikan ovat perustaneet Joensuussa toimiva Karjalan kielen seura ja Nurmeksen kaupunki. Käynnistysvaihetta on tukenut Suomen kulttuurirahasto. Kun lapsi halutaan karjalankieliseen päivähoitoon, on pontimena useasti sukutausta.

- Varmaan useimmiten sukujuuret ovat kyseessä. Tietysti täytyy muistaa, että kyseessä on normaali lapsenhoitopaikka: kieli vain poikkeaa, mutta muuten tämä on tavallista päivähoitotoimintaa, muistuttaa Karjalan kielen seuran toiminnanjohtaja Timo Munne.

Kielipesiä suunnitellaan lisää

Nurmeksen päivähoitopaikassa on lapsia vasta viisi, mutta Karjalan kielen seuran tavoitteet ovat jo pitemmällä.

- Jatkossa on tarkoitus laajentaa pesien kokoa ja myös perustaa pesiä muualle Suomeen, missä karjalaisia asuu. Esimerkkeinä ovat Joensuu, LIeksa, Juuka, Kajaani ja miksei jopa Helsinki.

Miron ukin, Martti Mahlavuoren, sukujuuret ovat Karjalassa. Vastaus kysymykseen "miten tärkeää mielestäsi on ylläpitää karjalan kieltä" on yksiselitteinen.

- Kyllä se on tärkeää: se on identiteetti.

Osaltaan karjalaista identiteettiä kohottanee torstaina julkistettu karjalankielinen lasten runokirja. Näin karttuu lasten sanavarasto leikin ja lorujen kautta. Kolmivuotias Miro muistaakin nopeasti yhden tärkeän karjalankielisen sanan, äitinsä avustamana.

- Passibo, tokaisee Miro.

- Se on kiitos karjalaksi, suomentaa äiti Mirva Rissanen.