Stubb: Ohjukset vakauttavat Itämerta

Ulkoministeri Alexander Stubb arvioi YLE Uutisille, että Yhdysvaltain linjanmuutos ohjustentorjunnassa saattaa jopa lisätä Itämeren vakautta. Yhdysvallat saattaa uuden linjansa mukaan tuoda Aegis-nimisissä ohjusristelijöissä torjuntaohjuksia Itämerelle. Turvallisuuspolitiikan asiantuntija Stefan Forss pitää Yhdysvaltain suunnanmuutosta Venäjän kovan linjan voittona.

Ulkomaat
Ulkoministeri Alexander Stubb
YLE

Itämeren alueen vakaus paranee ulkoministeri Alexander Stubbin mielestä siksi, koska Venäjä ei rakenna omaa ohjuspuolustustaan Kaliningradiin ja sen suhteet Yhdysvaltoihin ovat muutoinkin paranemaan päin.

- Keskusteluyhteys Venäjän ja Yhdysvaltain välillä on tällä hetkellä huomattavasti vahvempi kuin mitä oli aikaisemmin ja tämä voi antaa lisäsysäyksen niin kutsutuille start-neuvotteluille. Eli se ei ole Suomen asemalle välttämättä ollenkaan huono juttu, sanoo ulkoministeri Alexander Stubb.

Venäjän kovan linjan voitto

Yle Uutisten haastattelema suomalainen turvallisuuspolitiikan asiantuntija, tohtori Stefan Forss pitää Yhdysvaltain päätöstä luopua ohjuspuolustusjärjestelmän sijoittamisesta Eurooppaan Venäjän kovan linjan politiikan voittona.

Forss lisäksi arvioi, että nyt keskeinen turvallisuuspoliittinen kysymys on se, miten Yhdysvallat korvaa Puolalle ja Tshekille niiden kokemat menetykset.

- Jos nämä maat jäävät ilman kompensaatiota, se voidaan tulkita niin, että Naton uskottavuus heikkenee edelleen. Sitä myöten se vaikuttaa meidän kaikkien turvallisuusratkaisuihin, arvioi tohtori Stefan Forss Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Siirtymä lyhyemmän kantaman ohjuksiin

Tohtori Stefan Forss sanoo, että Iranissa varsinkin pelättyjen pitkän kantaman ohjusten kehittely ei ole edennyt niin nopeasti kuin on oletettu.

- Yhdysvalloilla taas on jo nyt lyhyen kantaman hyökkäysohjuksia vastaan hyvin tehokkaita torjuntaohjuksia, joita voidaan kuljettaa sota-aluksilla mahdollisimman lähelle Irania. Silloin ohjushyökkäys voitaisiin torjua heti alkuunsa, sanoo Forss

Ohjusten kehittelyssä onkin tapahtunut eräänlainen suunnanmuutos. Nyt kehitellään mieluummin lyhyen ja keskipitkän kantaman ohjuksia kuin mannertenvälisiä ohjuksia.

Yhdysvaltain tehokkain ilmatorjuntaohjus -arsenaali on juuri Aegis-ohjusristeilijöissä. Forssin mukaan on hyvinkin mahdollista, että Aegis-ohjusristeilijät voisivat liikkua myös Itämerellä.