Hyppää sisältöön

Älä syö delfiiniä

Helsingin Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaalin yhtenä teemana ovat tänä vuonna ympäristöasiat. Tapahtuman tarjontaan kuuluu muun muassa ilmastonmuutosta ja ruoan tehotuontantoa tarkastelevia filmejä. The Cove -dokumentti puolestaan paljastaa delfiininpyyntibisneksen raa´at puolet.

Louie Psihoyosin The Cove -dokumenttion iskenyt lyhyessä ajassa ympäristöaiheisen keskustelun ytimeen - elokuva käsittelee delfiininpyynnin likaisia puolia. Idyllinen Taijin poukama Japanissa paljastuu helvetin esikartanoksi.

- Delfiinillä on isommat aivot kuin ihmisellä, sillä on enemmän hermoratoja kuin meillä, ja se on koko maapallon sosiaalisimpia eläimiä. Sitten me vangitsemme niitä ja opetamme niille typeriä temppuja, ohjaaja Louie Psihoyos toteaa.

Delfiinejä pyydetään Japanissa - sekä viihdeteollisuuden tarpeisiin että ruoaksi - vuosittain yli 20 000. Julmista teurastusmenetelmistä ei kuitenkaan kerrota ihmiselle mitään, eläimen lihaa myydään valaana ja sen korkeiden elohopeapitoisuuksien haitallisuudesta ollaan hiljaa. Ekotrillerinä alkava The Cove saa loppupuolellaan kauhuelementtejä, jotka ikävä kyllä ovat totta.

- Olen pahoillani japanilaisten puolesta. He luottavat viranomaisiin ja luulevat, että heille kerrotaan totuus, muun muassa National Geographicille aiemmin kuvannut Psihoyos sanoo.

Japanin poliisi varjosti kuvausryhmää

Covea kuvattiin vaikeissa olosuhteissa, osittain salaakin. Elokuvan tekeminen oli paikoitellen vaarallista - delfiinibisneksessä kun liikkuu vuositasolla rahaa pari miljardia euroa, ja Japanille taas delfiiniteurastuksien paljastuminen on ollut iso imagokolaus.

- Kuvausten keskivaiheilla Japanin poliisi tajusi, että jotakin on tekeillä, mutta he eivät voineet pidättää meitä. Alkoi varjostaminen: jos meillä oli viisi hotellihuonetta, heilläkin oli, jos menimme ulos, hekin menivät, jos pysähdyimme jonnekin kahville, hekin pysähtyivät. Meitä vakoiltiin 24 tuntia vuorokaudessa.

Pidätysmääräys koko työryhmälle

Japanissa Psihoyos on tällä hetkellä persona non grata - hänestä on annettu pidätysmääräys. Ohjaaja ei kuitenkaan halua, että elokuvan kautta syyllistettäisiin pelkästään japanilaisia.

- Me olemme kaikki syyllisiä. Me kaikki olemme niitä pahoja tyyppejä. Me teemme jotakin sellaista, mitä yksikään villieläin ei koskaan tekisi - me tuhoamme oman kotimme.