Kurkien etelänlennot alkavat olla käsillä

Jos on kurki komea ilmestys luonnossa, vielä komeammaksi näky muuttuu kun jopa seitsemän tuhatta kurkea lähtee yhdessä lentoon. Kurjet ovat nyt kokoontuneet Söderfjärdenin pellolle valmistautumaan etelään lähtöön.

Kuva: YLE / Raine Martikainen

Harva siivekäs on luonnossa sellainen komistus kuin jopa yli metrin korkuinen kurki. Joku voi sekoittaa kaukaa katsoen sen harmaahaikaraankin, vaikkeivat ne sukua olekaan. Kurjet viihtyvät isoissa parvissa, joissa poikasistakin pidetään huolta ja opetetaan ja valmistellaan niitä edessä olevaan pitkään massamuuttoon. Suuntana on etelä ja sitkeimmät siivekkäät taittavat matkaansa Etelä-Euroopasta aina Afrikkaan asti.

Söderfjärdenin symmetrisen pyöreä, meteoriitistä alkunsa saanut peltoaukea on kurkien jokavuotinen syysmuuton kokoontumispaikka. Tänä syksynä Vaasan lähistöllä olevalta Söderfjärdeniltä on saattanut bongata jopa 7000 kurkea. Nähtävää riittää auringon nousun ja laskun aikaan, jolloin kurjet lentävät joko yöksi lähistön merenlahdille Sundomin saaristoon tai aamuisin takaisin pellolle.

Keskellä peltoa on myös erinomainen lintutorni ja Meteoriihi joka toimii myös tähtitieteellisen yhdistyksen Anromedan tilana. Vaasalainen lintuharrastaja Matti Maskulin ottaa kiikarit, kaukoputken ja muistiinpanovälineet mukaansa vähintään pari kertaa viikossa, ja käy laskemassa kurkien määriä pellolla. Syyskuun puolivälissä laskettu 7000 siivekästä lienee paikan epävirallinen ennätys, vaikka eteläisemmässä Euroopassa määrät voivat olla jopa sadan tuhannen luokkaa.

Söderfjärdenillä voi kokea upeita luontoelämyksiä lähes kaikkina vuodenaikoina. Tälläkin hetkellä paikalla partioi runsaan kurkimäärän lisäksi myös mm. hanhia ja laulujoutsenia.