1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nyrölä, Jyväskylä

Saunakylä, Riihilahti ja Nyrölä sisukisaan

Keski-Suomen Vuoden kylä 2009 finalistit on valittu. Tittelistä kisaavat Jyväskylän Nyrölä, Äänekosken Riihilahti ja Kivijärven Saunakylä. Maakunnan vuoden kylä ratkeaa 24.10. kylätoimintapäivässä.

Nyrölä, Jyväskylä
Kirves ja puuklapeja
YLE / Petri Aaltonen

Keski-Suomen Vuoden kylä 2009 -kisan teemana on kylien innovatiivisuus ja sisukkuus. Kyläkilpailu on tavallaan ikkuna kyliin, mahdollisuus kurkistaa maaseudun arkeen ja juhlaan.

Vuoden kylä tittelistä kilpaillaan Keski-Suomessa nyt kolmannentoista kerran. Kilpailu on tänä vuonna kolmivaiheinen. Hakemukset on jo käsitelty ja pisteytetty, toisessa vaiheessa raati vierailee finaalikylillä ja kolmas ja ratkaiseva vaihe on kylien joukkueiden kohtaaminen kylätoimintapäivässä. Silloin mitataan kyläläisten tieto ja taito-osaamista.

Yhteisöllisyys saa paiskimaan töitä kylän puolesta

Pienellä pohjoisen Keski-Suomen Saunakylällä sisukkuuden osoitus on kyläyhdistyksen puheenjohtajan mukaan tapahtumat, joilla on haluttu tuoda hauskuutta ja iloa kaikille kivijärveläisille.

-Me kyläläiset olemme täällä korven keskellä ja kokoonnumme tapahtumia järjestämään. Siitä olen ylpeä, että pienestä porukasta löytyy niin paljon osaamista. On luovuutta ja kädentaitoja ja talkoisiin tullaan innolla. Kaikki ovat vointinsa ja kykynsä mukaan mukana. Yhteisöllisyys ja ihmiset saavat täällä painimaan kylän puolesta, toteaa Kivijärven Saunakylän puheenjohtaja Eeva Härmälä.

Kyläkoulu säilynyt sisulla

Jyväskylän Nyrölässä sisukkuuden osoituksena voidaan Jouko Asikaisen mukaan pitää sitä, että kylällä on taisteltu oman koulun puolesta 30 vuotta.

-Kyllä se on ollut yhteinen taistelu, sillä sitä on oltu lakkauttamassa jo kymmeniä vuosia, mutta vielä se on pystyssä ja oppilaita on ihan mukavasti, sanoo Nyrölän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jouko Asikainen.

Luovuuden kukkimisen tuloksena Nyrölässä voidaan Asikaisen mukaan pitää vaikkapa Kallioplanetaarion rakentamista.

Kun kauppa-auto lopetti kulun syntyi tapaamistarve

Äänekosken Riihilahden kyläyhdistys on puolestaan puheenjohtajansa mukaan pieni ja pippurinen porukka. Kylän sisukkuuden osoituksena voi pitää vaikkapa Konginkankaan keskustaan kesällä avattua kahviota ja suoramyyntipaikkaa.

-Tää on ollut vähän kuollut ja hiljainen kylä siitä lähtien, kun kauppa-auto jäi pois. Aina ennen autoa odotellessa parannettiin yhdessä maailmaa. Mutta kun se jäi pois, niin täällä on syntynyt tarve tavata ja jutella. Se on mukava, kun oppii tuntemaan ihmisiä, kun samaa tietä kuitenkin kuljetaan. Täällä on semmonen kiva talkoohenki ja naapurista huolehtimisen ajatus, joka antaa voimaa, tiivistää Äänekosken Riihilahden vahvuuksia kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anneli Kauta.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi