Merimieskirkko Turussa sata vuotta

Yksinäisten kulkijoiden kohtauspaikka siirtyi 2000-luvulla Turussa satamasta rekkaparkin viereen. Merimieskirkko on tarjonnut sata vuotta kohtaamista ja jakamista kaukana perheistään oleville. Rekkamiehet tulevat kynnyksettömään kirkkoon itse, merenkulkijat tavoitetaan parhaiten laivalta.

Merimieskirkko
Arja Suvanto emännöi Turun MerimieskirkkoaYLE / Jorma Tuominen

Turun merimieskirkon vapaaehtoiset kuvaavat rekankuljettajiin ja merenkulkijoihin keskittyvää työtään palkitsevaksi. Satu Oldendorff myöntää sen olevan jopa koukuttavaa. Ekumeenisen ja maailmanlaajuisen merimieskirkkojen verkon maine on valtavan hyvä. Merimieskirkon edustajan on helppo saada välitön ja aito kontakti tuon maineen tunteviin ihmisiin. Tutustumis- ja teitittelyvaihe voidaan ohittaa.

Ihmisläheinen työpaikka

- Saa keskustella ja seurustella ihmisten kanssa. Täällä on iloisia ihmisiä. Kohtaa erimaalaisia. Kaikkea mahdollista pitäisi osata, ruotsi ja englanti menee jouhevasti mutta saksa takkuilee ja venäjää en osaa alkuunkaan. Kädet on tosi hyvät välineet puhumiseen, niiden kanssa pääsee pitkälle! Yleensä juttelemme elämästä yleensä. Rekkamiehet ovat tosi yksinäisiä kun he ovat kaukana perheistään. Täällä on vireät keskustelut kun on monta rekkamiestä paikalla, sitä on hieno kuunnella. Näin kertoo Turun Merimieskirkon emäntä Arja Suvanto.

- Ihmisellä on tiettyjä perustarpeita. On kohtaamista ja jakamista. Suomalainen rekkakuski on jäyhä ja asiat kerrotaan rivien välissä. Merimiehet ovat sosiaalisempia. Kohtaamiset ovat nopeita ja yhteisenä kielenä on silloin globaali huono merimiesenglanti. Menin kerran laivalle, jonka miehistö oli Tuvalusta ja katseli vähän, että mikäs hiippari tuolta tulee. Kun kerroin olevani merimieskirkosta, tunnelma muuttui ja olin kuin kadonnut sukulainen. Merimiespappi Sasha Lehtinen kertoo että Turun Merimieskirkko on monelle kulkijalle tarpeellinen kolmas tila kaukaisen kodin ja liikkuvan työn lisäksi.

Sataa vuotta juhlitaan ja muistetaan

Merimieskirkkojen toiminta ja varainhankinta perustuu paljolti vapaaehtoisiin ja yhteistyökumppaneihin. Turun Merimieskirkon yhteistyökumppanit juhlivat lauantaina 19.9. Pääjuhlaa vietetään Mikaelin seurakuntakodissa sunnuntaina klo 12 Mikaelin kirkon juhlamessun jälkeen. Forum Marinumissa avautuu 20.9. 2009 Turun Merimieskirkon vaiheista kertova näyttely.