RAY tarkastaa Nuorisosäätiön rahan käytön

Valtion rahapeliyhtiö RAY tekee tarkastuksen vaalitukea antaneessa Nuorisosäätiössä. Maanantaina alkavassa tarkastuksessa kaikki kuitit käydään läpi.

talous
RAY:n lippuja tuulessa
YLE

Nuorisosäätiö ja siihen kuuluva Nuorisoasuntojen Isännöinti antoivat yli 23 000 euroa pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) presidentinvaalikampanjaan. Säätiö on saanut tukea Raha-automaattiyhdistykseltä RAYltä.

Lauantaina myös säätiön hallituksen puheenjohtaja kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi saaneensa säätiöltä tukea eduskuntavaalikampanjaansa. Hän ei muista tukea tarkasti. Hänen mukaansa yleensä säätiön vaalituki on sadoista euroista muutamiin tuhansiin euroihin. Kaikkonen kertoi vaalituesta Alma Median viestimien Helsingin toimitukselle.

RAY antaa avustusta noin 1 000 järjestölle vuodessa. Viestintäjohtaja Matti Hokkanen kertoi, että näistä 50-100:ssa tehdään vuosittain tarkastus, jolloin kaikki kuitit käydään läpi. Kaikki tukea saaneet antavat huhtikuun alussa raportin avustusten käytöstä.

Vaalituki herätti kiinnostuksen

Hokkasen mukaan tarkastukset tehdään tukea saaneissa järjestöissä tietyllä aikajänteellä, mutta järjestö voidaan ottaa tarkastukseen myös muusta syystä. Hän myöntää, että julkisuuteen tulleet tiedot vaalituista saivat RAYn kiinnostumaan Nuorisosäätiön rahan käytöstä.

- Minulla on sellainen mielikuva, että väärinkäytökset avustuksia saaneissa järjestöissä ovat erittäin harvinaisia. Olen mökillä, joten minulla ei ole nyt antaa tarkempaa tietoa, hän selvitti.

Häen mukaansa mahdolliset rangaistukset riippuvat siitä, millaisesta tapauksesta on kysymys.

RAY itse on aiemmin kertonut osallistuneensa kolmen suuren puolueen seminaareihin ja ilmoittaneensa niiden juhlalehdissä. 2,5 viime vuoden aikana näihin on mennyt yhteensä 8 000 euroa.

Viime tiistaina RAYn johtokunta päätti, ettei vastaisuudessa vaalitukea anneta lainkaan.

Lähteet: YLE Uutiset