1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Al Caponen piilopirtti myynnissä

Legendaarisen chicagolaisen gangsterin Al Caponen piilopaikka on myynnissä. Wisconsinin osavaltion pohjoisosissa kaupataan vartiotornein varustettua 165 hehtaarin tonttia, jonka Capone omisti 1920- ja 1930-lukujen taitteessa.

Caponen entisen piilopaikan aloitushinta huutokaupassa on 2,6 miljoonaa dollaria. Tilan arvon lasketaan kuitenkin olevan lähemmäs neljää miljoonaa dollaria. Tontilla sijaitsee muun muassa Caponen piilopaikkanaan käyttämä kivinen rakennus, jonka ulkoseinät ovat lähes puolen metrin paksuiset.

Reilun 200 kilometrin päässä Minneapolisista sijaitseva tontti oli Caponen omistuksessa 1920-luvun lopulla ja 1930-luvun alussa, jolloin alkoholi oli Yhdysvalloissa kieltolain nojalla pannassa. Paikallisen legendan mukaan Capone lennätti alkoholia tilalla sijainneelle järvelle. Kielletty juoma lastattiin tilalla kuorma-autoihin, jotka kuljettivat sitä myyntiin gangsterin kotikaupunkiin Chicagoon.

Tilan piakkoin huutokauppaavan Chippewa Valley -pankin varatoimitusjohtaja Joe Kinnear sanoo Caponen viettäneen paljonkin aikaa piilopaikassaan. Kinnear epäili Pohjois-Wisconsinissa sijaitsevan tilan olleen otollinen juuri viskin salakuljettamiseen Kanadasta Yhdysvaltoihin.

Tontilla sijaitsee Caponen kaksikerroksinen talo, jossa on valtava takka ja kaksi vartiotornia. Caponen vieraillessa piilopaikassaan vahtitorneja miehitettiin konekiväärein. Tontilla on lisäksi tilanhoitajan asumukset sekä muita ulkorakennuksia.

Caponen piilopaikka huutokaupataan lokakuussa. Pankki otti tontin haltuunsa viime vuonna perheeltä, joka oli ostanut sen Caponen perikunnalta 1950-luvulla.

Viime vuosina Caponen piilopaikka on toiminut turistikohteena. Nykyisin tontilta löytyvä baari taas on rakennettu Caponen 8-paikkaiseen autotalliin. Rakennuksen seinissä on yhä ampuma-aukkoja, joista oli mahdollista väijyä tilaa mahdollisesti uhkaavia vihollisia.

Lempinimellä "Scarface" eli "Arpinaama" tunnettu Al Capone johti laajaa alkoholin salakuljetukseen ja myyntiin, vedonlyöntiin ja prostituutioon keskittynyttä rinkiä kieltolain aikana. Hän ansaitsi rikollisella toiminnallaan kymmeniä miljoonia dollareita.

Kenties maailman tunnetuimman gangsterin uskotaan sekaantuneen myös lukuisiin murhiin, mutta Caponea ei koskaan saatu niistä tilille. Caponen uskotaan muun muassa organisoineen ystävänpäivänä vuonna 1929 tehdyn seitsemän kilpaileviin rikollisjärjestöihin kuuluneen miehen joukkosurman.

Capone tuomittiin lopulta veronkierrosta vuonna 1931. Hän vietti osan 11 vuoden vankeustuomiostaan pahamaineisessa Alcatrazin vankilassa. Al Capone kuoli vuonna 1947.