1. yle.fi
  2. Uutiset

Lehtomäki: Vesivoimarakentamista tarkasteltava kiihkottomasti

Ympäristöministeri Paula Lehtomäen mukaan vesivoimarakentamista on tarkasteltava kiihkottomasti. Vuotoksen ja Pudasjärven Kollajan allashankkeet nousivat jälleen esiin eduskunnan budjettikeskustelussa eilen.

Paula Lehtomäki
Paula Lehtomäki
Paula LehtomäkiTouko Yrttimaa / YLE

Kysymykseen Kemihaaran monikäyttöaltaasta ja Kemijoen kalateiden paketoinnista samaksi hankkeeksi Lehtomäki vastasi viittaamalla Kollajaan, missä tulkintojen mukaan ministeri olisi kenties valmis purkamaan koskiensuojelulain.

Lehtomäen mukaan Kollajalle suunniteltu malli ei valjastaisi luonnotilaista koskea. Vuotoksen kohdalla kyse on myös Natura-arvoista, joten luonnonsuojelunäkökulmasta Vuotoskysymys on Lehtomäen mukaan vielä korkeamman kynnyksen takana.

Kemijoen villilohen palauttaminen ja kiistelyt tekoaltaat halutaan niputtaa samaksi hankkeeksi - Kemijoki Oy haluaa allasrakentamisen olevan vastinetta voimalaitosten lohiportaille, joita on puuhattu voimalaitoksille jo vuosikaudet.

Lehtomäki sanoi, että uutta harkintaa vesivoimahankkeissa tarvitaan, koska ilmasto- ja energiapoliittinen todellisuus on muuttunut hyvin nopeasti.

- Vesivoiman hyödyntämisen lisäksi olisi mietittävä myös sitä ovatko altaat vaihtoehto lisääntyvien tulvien vahinkojen estämiseksi, sanoi lehtomäki.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi