Valtteri Bottas matkalla kuninkuusluokkaan

Nastolalainen Valtteri Bottas on noussut heti tulokaskaudellaan yhdeksi Formula 3-sarjan kärkikuljettajaksi. Bottas on napsinut pisteitä tasaisesti viimeisimmissä kisoissa ja on Eurosarjassa kolmannella sijalla. Nuorukaista pidetään yhtenä formuloiden superlupauksena.

Valtteri Bottas
Valtteri Bottas kävi kotikuntansa Nastolan kouluilla joulukuussa 2008 kertomassa F3-suunnitelmistaan.YLE / Vihtori Koskinen

20-vuotias Valtteri Bottas tavoittelee viikonloppuna pisteitä F3-Eurosarjan seitsemännessä osakilpailussa Barcelonassa. Erinomaista tulokaskautta ajava nastolainen on viimeisimmissä kilpailussa noussut palkintopallisijoille ja kivunnut kokonaispisteissä kolmanneksi. Sarjaa on ajamatta kolme osakilpailua.

- Vielä olisi mahdollisuudet kakkoseksi nousta loppupisteissä. Paljon pisteitä pitäisi vielä saada kerättyä eikä ole varaa tyriä. Se ei tee hyvää pistejahdille, Bottas toteaa.

Nuorukaisen alkukausi sujui hieman kangerrellen. Pisteitä ei tullut omien ajovirheiden takia eikä onni ollut aina myöskään puolella. Kauden edetessä Bottaksen ajosta on tullut varmempaa ja pisteitä on ruvennut ropisemaan.

- Tulokaskausi on kuitenkin menossa, että täytyy olla tyytyväinen. Ainahan sitä tietenkin paremminkin voisi mennä. Oppirahat on maksettava näköjään tässäkin sarjassa.

Matkalaukkuelämä maistuu

Bottas aloitti autourheiluharrastuksen jo 6-vuotiaana. Yhdentoista karting vuoden jälkeen nastolalainen siirtyi formuloiden pariin ja sitä kautta ulkomaansarjoihin. Pitkät reissut eivät ainakaan vielä tunnu kuskia rasittavan. Nyt on takana kaksi viikkoa hotellielämää.

- Välillä vähän syö miestä kun on pitkään reissun päällä, mutta en kyllä valita yhtään, Bottas naurahtaa.

- Aika meinaa välillä käydä vähän pitkäksi kun hotellissa joutuu olemaan, mutta onneksi on tietokone ja puhelin käytössä. Niillä pärjää jo aika pitkälle.

Tavoitteena kuninkuusluokka

Vaikka Bottas ajaa vasta tulokaskautta F3-sarjassa, on tulevaisuuden suunnitelmat nuorukaisella selkeät. Ensi kausi on tarkoitus kaasutella vielä Eurosarjassa ja tavoitteena sarjan voitto. Siitä siirtyminen GP2-luokkaan ja sitä kautta tietysti Formula ykkösiin. Ajotaitojen lisäksi nouseminen kuninkuusluokkaan vaatii myös kuljettajalta hyvää ulosantia.

- Pelkkä ajaminen ei ehkä enää riitä vaan koko paketin pitää olla kasassa. Talleille on hyvin tärkeää, että kuski osaa edustaa ja kertoa ajosuorituksesta. Se ei ole enää pelkästään sitä ajamista mitä se oli ehkä 30 vuotta sitten.

Barcelonan kilpailuun Bottas lähtee luottavaisin mielin. Rata on nastolalaiselle mieluinen ja korkeimmalle pallille on tarkoitus nousta.

- Olen ollut tällä kaudella viisi kertaa toisena, että jos voitto sieltä nyt vihdoin tulisi. Sitä lähdetään metsästämään, Bottas toteaa.

Lähteet: YLE Lahti