1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaali

Hyvästä kaalisadosta riittää pureskeltavaa

Lämmin syksy kypsytti kaalisadon mainioksi. Nyt onkin vihannestiskeillä tarjolla monenlaista kaalia, eikä hinta hirvitä. Olisikohan kyssäkaali mukava uusi tuttavuus?

Kukkakaali Kuva: YLE/ Lassi Lähteenmäki

Turun kuluttajatoimiston kotitalousneuvoja Anna-Riitta Miettisellä oli runsaasti ohjeita ja vinkkejä kun kuuntelijat soittelivat lauantaina Turun Radion Jutellaan, soitellaan -lähetykseen.

Kaaleissa on paljon C-vitamiinia ja varsinkin lehtikaalissa on runsaasti rautaa.

- Joidenkin vatsa ei raakaa kaalia siedä, mutta kypsentäminen lievittää oireita, sanoo Miettinen.

Kaali on hyvä lääke ilmastotalkoissa

Ilmaston kannalta kaali on mainiota ruokaa. Kaali kasvaa avomaalla ja se säilyy hyvin kellarissa. Kaalilla voi siis korvata ilmastonmuutoksen kannalta raskaita tuontitomaatteja ja -kurkkuja.

Kaalien säilyvyydessä on eroja. Kukkakaali ja parsakaali nahistuvat nopeasti, keräkaali kestää pidempään. Ruusukaali ja lehtikaali pärjäävät pellolla mainiosti vaikka pakkanen nipistelee.

Kukkakaali kuorrutuksella, kyssäkaali raakana

Kukkakaali on manio herkku kuorrutettuna. Se käy Miettisen mukaan niin, että keitetyn kaalin päälle levitetään esimerkiksi valkokastiketta. Päälle voi ripotella juustoraastetta ja piipahdus uunissa gratinoi komeuden mukavasti.

Raaka kyssäkaali on mainio pureskeltava vaikka television ääressä. Tätä herkkua passaa ehdotella vaikkaa perheen nuorisolle.

Parsakaali maistuu nopeasti keitettynä voinokareen kanssa. Parsakaalin varsia kannattaa keittää erikseen vähän pidempään.

Keitetty ruusukaali on mainio lisuke ruokaan kuin ruokaan.

Lehtikaali vaatii yleensä keittämisen mutta se säilyttää silti hyvin vitamiinipitoisuutensa. Lehtikaalisilppua voi sekoittaa vaikka lettutaikinaan.

Salaatteihin voi laittaa keräkaalia, punakaalia ja kukkakaalia. Kaalista tehty salaatti pysyy hyvänä pitkään ja se on kelpo ruokaa myös talvella.

Hapatuksella monta niksiä

Hapankaalissa vitamiinipitoisuus jopa lisääntyy muhimisen aikana.

Hapatuksessa keräkaali pilkotaan ohuiksi suikaleiksi. Massa murskataan niin, että mehu irtoaa kaalista. Hapatusastiaan ladotaan kaalit, suola sekä omena tai porkkanasiivut. Ruisleivän palalla edesautetaan käymistä. Hapankaalivariaatioita on paljon; monet laittavat sekaan mm. kuminaa.

Hapatusastian päälle laitetaan kansi, joka pitää massan tiiviinä. Ensimmäiset pari päivää hapatusastia on huoneenlämmössä, sen jälkeen pari viikkoa viileämmässä. Valmis hapankaali säilyy pitkään ja siitä saa tehtyä vaikka keittoa ja haudutettuna makkaran kyytipoikaa.