Norsunluurannikon myrkkyjätteen uhrit sopivat korvauksista

Länsiafrikkalaisella Norsunluurannikolla tuhannet myrkyllisen jätteen sairastuttamat ihmiset ovat sopineet korvauksista hollantilaisyhtiön kanssa. Trafigura-yhtiö välttää oikeudenkäynnin Britanniassa maksamalla kantajille yhteensä noin 33 miljoonaa euroa.

Trafiguran käyttämä rahtialus Probo Koala jätti satojen tonnien myrkkylastinsa Norsunluurannikon suurimpaan kaupunkiin Abidjaniin elokuussa 2006. Norsunluurannikon hallituksen mukaan 17 ihmistä kuoli ja yli 100 000 ihmistä hakeutui hoitoon eri puolelle kaupungia levitettyjen myrkkyjätteiden takia.

Trafigura on kiistänyt olleensa vastussa tapahtumista, koska jätteet vei kaupunkiin paikallinen urakoitsija.

Lauantaina tehdyn sopimuksen myötä 31 000 brittiläisen asianajotoimiston edustamaa norsunluurannikkolaista saa noin 1 150 euron korvauksen. Yhteensä korvaussumma on 33 miljoonaa euroa, kun vaatimus oli alun perin 199 miljoonaa. Ilman sopimusta Trafiguraa olisi uhannut oikeudenkäynti, jonka oli määrä alkaa ensi kuussa Lontoossa.

Sopimuksessa korvauksia saavat toteavat, ettei jätteelle altistumisella ole yhteyttä keskenmenoihin ja kuolemantapauksiin. Trafiguran ja asianajotoimiston yhteisessä lausunnossa todetaan, etteivät riippumattomat asiantuntijat ole pystyneet vahvistamaan yhteyttä. Yhtiö myöntää, että jätteet ovat voineet aiheuttaa lieviä, flunssan kaltaisia oireita.

Trafiguran mukaan nyt syntynyt sopimus puhdistaa lopullisesti sen maineen ja todistaa, että vakavat syytökset ovat olleet perusteettomia.

Yhtiö sopi jo vuonna 2007 maksavansa Norsunluurannikon hallitukselle 135 miljoonan euron korvaukset ja vältti näin oikeustoimet Norsunluurannikolla.