1. yle.fi
  2. Uutiset

Muslimit juhlivat ramadanin päättymistä

Muslimit ovat aloittaneet ramadan-paastokuukauden päättymisen juhlinnan. Miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa kokoontuivat sunnuntaina ramadanin päättävään rukoukseen, josta alkaa paaston jälkeinen juhla.

Ulkomaat
Pakolaisleirissä Pakistanin Peshawarissa rukoillaan paastokuukauden päätteeksi.
Pakolaisleirissä Pakistanin Peshawarissa rukoillaan paastokuukauden päätteeksi.EPA / ARSHAD ARBAB

Ramadanin päättymistä eid al-fitriä vietetään eri puolilla maailmaa hieman eri ajankohtina. Joissakin maissa juhla alkaa vasta maanantaina. Eidin alkaminen määräytyy uuden kuun havaitsemisen perusteella.

Juhlapäivä alkaa rukouksella, myöhemmin vieraillaan sukulaisten ja ystävien luona, joiden kanssa vaihdetaan tervehdyksiä ja lahjoja.

Sunnuntaina juhla on alkanut muun muassa maailman väkirikkaimmassa muslimimaassa Indonesiassa, Irakissa, Afganistanissa ja palestiinalaisalueilla. Ramadanin päättymistä vietetään sunnuntaina myös Suomessa.

Afganistanissa presidentti Hamid Karzai kehotti uskonveljiään laskemaan aseensa juhlan kunniaksi. Hän viittasi maan hallitusta vastaan taisteleviin talibankapinallisiin.

Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on tervehtinyt muslimeja heidän juhlapäivänään. Obama sanoo muslimien muistavan juhlassaankin niitä, jotka elävät köyhyyden, nälän, sairauden tai konfliktien keskellä.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi