Adidas ja Puma sopuun 60 vuoden jälkeen

Urheiluvaatevalmistajat Adidas ja Puma lyövät maanantaina kättä päälle 60 vuoden kiistan jälkeen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Riita sai alkunsa yhtiöt perustaneiden veljesten erimielisyyksistä toisen maailmansodan aikana.

Ulkomaat

Saksalaiset veljekset Adi ja Rudolf Dassler aloittivat yhdessä urheilukenkien valmistamisen äitinsä pesuhuoneessa 1920-luvulla. Toisen maailmansodan aikana veljekset kuitenkin riitaantuivat - syyksi on arveltu poliittisia erimielisyyksiä.

Riitaantuneet Adi ja Rudolf perustivat kumpikin oman tehtaansa Herzogenaurachin kaupunkia halkovan joen eri puolille Saksan Baijerissa 1940-luvun lopussa. Samalla myös Herzogenaurachin pikkukaupunki jakautui leireihin, sillä asukkaiden oli käytännössä oltava uskollisia jommalle kummalle kaupungin kahdesta suurimmasta työllistäjästä.

Adidas ja Puma aikovat nyt kuitenkin haudata sotakirveensä ensi kertaa 60 vuoteen, BBC kertoo. Yhtiöiden tiedotteen mukaan työntekijät kohtaavat toisensa jalkapallokentällä maanantaina Peace One Day -rauhanjärjestön organisoiman väkivallattoman päivän tukemiseksi.

Kyseessä on yhtiöiden ensimmäinen yhteinen toiminto sen jälkeen, kun Adi ja Rudolf jättivät yhteisen yrityksensä vuonna 1948. Rudolfin pojanpoika Frank Dassler tosin herätti kaupungissa aikanaan hämmennystä työskentelemällä peräkkäin sekä Puman että Adidaksen palveluksessa.

Kumpikaan urheiluvälinejäteistä ei nykyisin enää ole Adi tai Rudolf Dasslerin jälkeläisten hallussa. Puman omistaa ranskalainen luksustuotteisiin keskittynyt PPR, jolle kuuluu myös muun muassa Gucci. Adidas puolestaan on jakautunut maailmanlaajuisesti, eikä yhdelläkään taholla ole yli viiden prosentin omistusosuutta.

Lähteet: YLE Uutiset