Kunnanjohtajien suusta

Kunnanjohtajat saivat YLE Uutisten kuntakyselyssä myös kommentoida vapaasti säästöjä, kuntien toimintaa sääteleviä normeja ja kuntatilannetta yleisesti. Tässä poimintoja kuntajohtajien mietteistä.

Kotimaa

Kuntien toimintaa säätelevistä normeista: "Pitääkö olla niin, että yksilöllä on vapaus tehdä kaikki ja toteuttaa itseään tavalla, joka on yhteisölle vahingollinen, vai voisiko asia olla jotenkin toisin. Lainaan ja mukailen John F. Kennedyä: Älä kysy, mitä kotikuntasi voi tehdä hyväksesi, vaan kysy, mitä itse voit tehdä oman kotikuntasi hyväksi."

Kuntapalveluista: "Kuntatalous on kriisissä. Laki velvoittaa palvelut järjestämään."

Kuntien toimintaa säätelevistä normeista: "Päivähoito vain sitä todella tarvitseville, ei niille, joilla vanhempi kotona! Useimpien palveluiden hinnoittelussa pitäisi ottaa huomioon perheiden tulotaso."

Terveydenhoidosta: "Terveydenhuollossa jotain pahasti pielessä. Ovatko päättäjät tehtäviensä tasalla? Valtion tasolla verotus kuntoon. Pääomatulot verolle entiseen malliin."

Kuntien toimintaa säätelevistä normeista: " Olennaisinta olisi, ettei tulisi uusia velvoitteita, joita on koko ajan esillä eri ministeriöistä. Vanhojen purkaminen ei auta, ellei into uusien luomiselle lopu."

Kuntien roolista: "Nyt olemme palokunta, joka ryntää paikalle ja hoitaa kaiken. Esimerkkinä roskaaminen: lehdissä ja kylillä päivitellään, miten roskaista keskustoissa on lauantai- ja sunnuntaiaamuisin ja miksei ole siivottu. Eikö pitäisi päivitellä sitä, miksi ihmeessä ihmiset roskaavat ja jättävät roskat niille sijoilleen muiden siivottaviksi?"

Kysymys: Uhkaavatko säästöt ajaa jonkin kuntapalvelun kriisiin? Minkä? Vastaus: " Ei vielä, mutta Suomen kunnallishallinto on jo kriisissä monella tapaa."

Lähteet: YLE Uutiset / Mikko Lindqvist