1. yle.fi
  2. Uutiset

Ramadanin päättymistä juhlitaan myös Suomessa

Suomessa asuvat muslimit viettävät tänään sunnuntaina eid al-fitr -juhlaa Ramadanin päättymisen kunniaksi. Päivään kuuluu muun muassa eid-rukoukseen osallistuminen, sukulaisten luona vieraileminen - ja tietenkin syöminen.

Kotimaan uutiset

Helsinki Islam Keskuksessa järjestettiin sunnuntaiaamuna yksi maan suurimmista eid al-fitr -tapahtumista. Juhlaan suorastaan tulvi parhaisiinsa pukeutuneita muslimimiehiä, -naisia ja -lapsia.

- Hyvin meni, vaikka olikin niin paljon ihmisiä, kehuu keskuksen imaami Abdirazak Sugulle Mohamed.

Ramadan on muslimien pyhä paastokuukausi, jonka aikana muslimit pidättäytyvät syömästä, juomasta, tupakoimasta ja harrastamasta seksiä auringon nousun ja laskun välillä. Ramadanin tarkoitus on puhdistaa ruumis ja sielu. Se myös opettaa ymmärtämään nälkäisiä.

- Tarkoitus on, että ramadanin aikana totellaan Allahin käskyä Islamin viidestä peruspilarista. Me rukoilemme, maksamme almuja, jos on varaa, ja teemme kerran elämässämme ramadanin jälkeen pyhiinvaellusmatkan Mekkaan, Sugulle kertoo.

Tilaisuuksien järjestäminen tärkeätä

Koska Suomessa on jo noin 40 000 muslimia, eid al-fitr -juhlat näkyvät jo ympäri maata.

- Joissain paikoin joutuu miettimään, että mihin kaikki ihmiset mahtuvat rukoilemaan. Mutta eihän kukaan voi viettää tätä juhlaa, jos tällaisia tilaisuuksia ei järjestetä, Sugulle sanoo.

Suomessa olosuhteet eid al-fitrin viettämiseen ovat hänen mukaansa olleet hyvät.

- Ongelmana on vain se, että ne jotka ovat töissä, eivät saa tätä päivää vapaaksi. Kotimaassamme meillä olisi tänään vapaapäivä. Suomen kouluissa tämä ei ole ollut ongelma, hän kertoo.

Helsinki Islam Keskus on Suomen suurin islamilainen yhdyskunta. Siihen kuuluu kaikkiaan 1 555 jäsentä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi