Bensan hinta nousemassa jälleen huippulukemiin

Öljyn hinnan odotetaan taas lähtevän nousuun, yhtäaikaa maailmantalouden elpymisen kanssa. Suomessa bensan hinnan arvioidaan kipuavan takaisin kesän 2008 lukemiin, ja jopa lähelle kahta euroa litralta.

talous
YLE

Öljyn hinnannousua pidetään jo nyt selviönä, mikäli talouden taantuma jatkaa kääntymistään uuteen nousuun.

St1-ketjun perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen ennustaa Suomenkin bensa-asemille viime vuoden kesän huippuhintojen paluuta.

- Uskon jo, että ensi keväänä ollaan selkeästi korkeammilla tasoilla kuin nyt. Kuinka nopeasti mennään, ja miten se siitä jatkuu, siinä on paljon kysymysmerkkejä. Mutta trendi on ihan selvä. Ne hinnat, joita nähtiin viime kesänä, kyllä nekin aika nopeasti tullaan näkemään uudestaan.

Kesällä 2008 Suomessa tankattiin 95-oktaanista bensiiniä liki 1,60:n euron litrahintaan. Siitä on vuodessa tultu pikkuhiljaa alaspäin, mutta myös uuteen nousuun. Anttonen St1-ketjusta ei usko maagisen kahden euron litrahintarajan kuitenkaan vielä rikkoutuvan.

- No sitä en ihan usko. Meidän onneksi, jos tässä niin voi sanoa, bensan hinnasta kuitenkin on leijonanosa veroa. Ja se kyllä hillitsee kuluttajahinnan prosentuaalista nousua. Mutta kyllä ne viime kesän hinnat tullaan näkemään ja lähelle sitä kahta euroa varmaan mennään.

Miksi bensa ei ollut halvempaa talouskriisin aikana?

Taloustaantuma ei Suomessa pudottanut juurikaan bensan myyntiä, St1:n Mika Anttosen arvion mukaan laskua oli vain muutama prosentti. Dieselin myynti kuitenkin sakkasi selvästi. Selitys tähän löytyy teollisuudesta, missä kysyntä väheni.

Moni ihmettelee, miksi sitten öljytuotteiden hinnat eivät laskeneetkaan talouskriisin myötä vielä alemmas. Neste Oilin öljykaupan asiantuntija Pekka Purho selittää nykyhintoja muillakin syillä, kuten odotuksilla.

- Sillä, että öljyn hinta on tällä hetkellä 70 dollaria barrelilta, niin sillähän ei ole oikeastaan mitään tekemistä näiden niin sanottujen markkinafundamenttien kanssa, joita ovat kysyntä ja tarjonta. Jos pelkästään nämä vaikuttaisivat hintaan, nyt kun on ylitarjonta ja varastot täynnä, niin hinta ehkä olisi 40 dollaria. Mutta kun tässä on ollut viime kuukausina kaikki dollarin arvon alenemiset ja osakemarkkinoiden nousut, ja kaikki odotukset suunnasta parempaan päin, niin nämä tekijät nimenomaan ovat nostaneet hinnan tälle tasolle.

Joidenkin arvioiden mukaan ilman taalan heikentymistä, bensa olisi voinut Suomessa maksaa kesällä 2008 jopa 1,80 euroa litralta. Selvää on, että kun talous lähtee uuteen nousuun, myös öljyn kulutus kasvaa.

Purhon mukaan tämä näkyy selvimmin diesel-öljyssä, joka on eräänlainen taloudellisen aktiviteetin mittari. Hinnan romahdus dieselissä oli nopeata silloin kun talouden romahdus näyttäytyi kaikessa karmeudessaan.

"Enemmän nousuodotuksia kuin laskuodotuksia"

Öljyalalla kysyntä on laskenut reippaasti, Neste Oilin Pekka Purhon mukaan jo vuodesta 2007 lähtien. Purho laskeskeleekin, että vasta vuonna 2012 päästäisiin kysynnässä takaisin vuoden 2007 tasolle.

Ensi vuonna kysynnän odotetaan taas kasvavan ja sen myötä hintojen nousevan.

- Enemmän tietenkin on näitä nousuodotuksia kuin laskuodotuksia. Että vaikka tällä hetkellä vielä varastot ovat pullollaan öljyä, kysyntä on romahtanut, niin kyllä jo loppuvuodesta nähdään tässä suhteessa kehitystä parempaan päin. Mikäli nyt kysyntä odotetusti alkaa tästä elpyä ja sitä myöten varastot supistua.

Purho huomauttaa myös Morgan Stanleyn nostaneen hintaennustettaan vuodelle 2012. Hintaennustetta nostettiin aiemmasta 95:stä 105:een dollariin barrelilta.

St1-ketjun Mika Anttonen pistää vielä Morgan Stanley'ta paremmaksi.

- Pidemmässä juoksussa, esimerkiksi 5-10 vuoden kuluessa on aika lailla varmaa että nuo hinnat menevät moneen kertaan vielä yli. Itse uskon, että kun vaihteluväliksi otetaan 5-10 vuotta, niin yli kaksi sataa taalaa barrelilta tullaan näkemään.

Lähteet: YLE Uutiset /Tytti Sulander