Halpaa olutta myyneille lappilaiskauppiaille petossyytteet

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on nostanut veropetossyytteet viidelle ylälappilaisille kauppiaalle halvan tuontioluen myynnistä. Saksasta tuotuja juomia kaupattiin ainakin Ivalossa ja Nuorgamissa vuosien 2003 ja 2006 välillä.

Kotimaa

Kauppiaat eivät selvittäneet, oliko tuotteista maksettu maahan tuotaessa asianmukaiset verot. Kymmenkuntaa kauppiasta oli epäiltynä laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä, mutta kihlakunnansyyttäjä ei kuitenkaan nostanut syytteitä. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mielestä kauppiaiden olisi pitänyt ainakin pyrkiä selvittämään asiaa kauppatavaran edullisen hinnan vuoksi.

Halpaa olutta ja virvoitusjuomia myyneet lappilaiset kauppiaat saavat syytteet veropetoksesta. Halpoja juomia kaupattiin ainakin Ivalossa ja Nuorgamissa vuosina 2003-2006.

Useat vähittäiskauppiaat olivat ostaneet edulliseen hintaan Saksasta tuotuja juomia. He eivät selvittäneet, oliko tuotteista maksettu maahan tuotaessa asianmukaiset verot. He eivät myöskään itse tehneet tuotteista veroilmoituksia.

Kymmenkuntaa kauppiasta epäiltiin laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä. Kihlakunnansyyttäjä ei kuitenkaan nostanut syytteitä sillä hänen mielestään ei ollut näyttöä siitä, että kauppiaat tiesivät tai heidän olisi pitänyt tietää verojen maksamattomuudesta.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mielestä kauppiaiden olisi pitänyt ainakin pyrkiä selvittämään asiaa kauppatavan ja edullisen hinnan vuoksi. Kauppiaat ostivat juomia suoraan pieniltä yrittäjiltä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä määräsi syytteet nostettavaksi Lapin käräjäoikeudessa viittä vähittäiskauppiasta vastaan. Neljän kauppiaan kohdalla syyteoikeus oli jo ehtinyt vanheta.

Lähteet: YLE Uutiset / Marjatta Rautio

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus