Ranskan ex-pääministerin korruptiokäräjät alkoivat

Ranskassa on alkanut mittava korruptio-oikeudenkäynti entistä pääministeriä Dominique de Villepiniä vastaan. Villepinin epäillään yrittäneen liittää nykyisen presidentin Nicolas Sarkozyn ns. Clearstream-korruptioskandaaliin tekaistun nimilistan avulla.

Ulkomaat

Presidentti Sarkozy on kantajana oikeusjutussa, mutta hän ei presidentin asemansa ansiosta joudu todistamaan oikeudessa. Sarkozy syyttää de Villepiniä nimensä tahraamisesta mutkikkaassa korruptiojutussa. Syytettyjä on yhteensä viisi.

- Tiedän. että totuus voittaa, de Villepin sanoi toimittajille matkalla oikeussaliin.

Pariisilaisessa oikeusistuimessa käsiteltävä tapaus sai alkunsa vuonna 2004, kun Sarkozy ja de Villepin kilpailivat konservatiivipuolueen presidenttiehdokkuudesta. Sarkozyn nimi löytyi tuolloin listalta, jonka väitettiin sisältävän luxemburgilaisen Clearstream-rahalaitoksen asiakastietoja. Clearstreamin tileillä säilytettiin lahjuksia, jotka oli maksettu ranskalaisten sotalaivojen myynnistä Taiwaniin. Nimilista osoittautui sittemmin tekaistuksi.

Villepin pyysi pääministerinä selvitystä listasta ja sai selville sen olevan väärennetty. Hänen kannaltaan oikeudenkäynnin keskeinen kysymys on, kuinka paljon hän tiesi listasta ja milloin hän sai tiedon. Villepin on kiistänyt tehneensä mitään väärää.

Entisen pääministerin ohella oikeudessa nähdään joukko muitakin raskaan sarjan ranskalaisvaikuttajia. Syytettyjen penkillä istuu Airbusin emoyhtiön EADS:in entinen varapääjohtaja Jean-Louis Gergorin, jota syytetään johtavien poliitikkojen tahrauskampanjan suunnittelusta. Gergorin väittää toimineensa Villepinin ja silloisen presidentin Jacques Chiracin käskystä.

Oikeudenkäynti kestää 21. lokakuuta saakka. Jutussa on yli 40 kantajaa.

Lähteet: AFP, AP