Maailman vanhin saippuaooppera tuli päätökseensä

Maailman pitkäikäisin saippuaooppera, yhdysvaltalainen Guiding Light, on tullut tiensä päähän. Neljän perheen elämää seurannut Guiding Light alkoi 72 vuotta sitten radiosarjana. Televisioon se siirtyi vuonna 1952. Se teki historiaa myös 1960-luvulla olemalla ensimmäinen saippuasarja, jossa oli vakiorooleja mustille näyttelijöille.

kulttuuri

Guiding Light oli tyypillinen saippuasarja: siinä mentiin naimisiin, erottiin, kuoltiin - ja myös herättiin kuolleista. Yksi henkilöistä jopa kloonattiin. Loistokkaimmat päivänsä sarja näki 1970-luvulla, jolloin jaksotkin venytettiin puolesta tunnista tuntiin.

Sarja on myös tarjonnut ponnahduslaudan monille näyttelijöille. Siinä aloittivat uransa muun muassa Kevin Bacon ja Calista Flockhart.

Ilmoittaessaan Guiding Lightin lopettamisesta CBS-tv-kanavan johtaja Nancy Tellem kehui sarjaa sellaiseksi osaksi television historiaa, ettei vastaavaa ole koskaan enää odotettavissa. Guiding Light sopeutui yhteiskunnan valtaviin sosiaalisiin muutoksiin ja puhutteli monia sukupolvia, Tellem muistutti.

Seitsemän vuosikymmentä ja miltei 16 000 jaksoi tuntuivat kuitenkin riittäneen katsojille, sillä viime vuosina katsojaluvut ovat romahtaneet. Samanlaisissa vaikeuksissa Yhdysvalloissa kamppailevat myös muut päivittäin esitettävät ihmissuhdesarjat.

Viime kuussa CBS ilmoitti, että Guiding Lightin kuvaukset lopetetaan. Viimeinen jakso esitettiin perjantaina. Samalla pitkäikäisimmän yhä jatkuvan saippuasarjan kunnia siirtyi As the World Turns on -sarjalle, joka alkoi vuonna 1956.

Kumpikin sarja oli antamassa saippuaoopperoille niiden nimeä: molemmat kustansi pesuaineita valmistava Procter & Gamble -yhtiö. Kohderyhmä olivat kotona työtään tekevät perheenäidit, joiden määrä Yhdysvalloissakin on vähentynyt tuntuvasti.

Lähteet: YLE Uutiset