Nova Groupin vaalirahoituksesta useita kanteluita oikeuskanslerille

Oikeuskanslerin virastoon on tullut seitsemän kantelua Nova Groupin vaalirahoitukseen liittyen vuosina 2008 - 2009. Ne ovat pääosin yksityisten henkilöiden tekemiä.

talous

Pääministeri Matti Vanhasen, Kuntien eläkevakuutuksen ja Nova Groupin toiminnasta vaalirahoitusjupakassa on tullut kaksi kantelua. Lisäksi yksi kantelu koskee Vanhasen ja Nova Groupin menettelyä vaalirahoituksien suhteen. Ilkka Kanervan syntymäpäiväjuhlien rahoituksesta Nova Groupin osalta on tullut kaksi kantelua. Yksi kantelu koskee vaalirahojen takaisin palautusta Nova Groupin pesään.

Myös Nova Group on kannellut Uudenmaan veroviraston toiminnasta Novan tietojen luovutusta koskevassa asiassa. Oikeuskansleri ei ryhdy tutkimaan Nova Groupin tekemää kantelua. Saamiensa selvitysten perusteella apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen ei näe syytä tutkintaan.

Nova Group esitti runsas vuosi sitten Verohallitukselle epäilyn, että Verohallinto olisi luovuttanut yhtiön salassa pidettäviä verovelkatietoja MTV3:n toimittajalle. Verohallituksen toimitettua selvityksen asiasta Nova Group teki asiasta kantelun oikeuskanslerille. Kanteluasiakirjat ja Verohallinnon selvitys eivät Puumalaisen mukaan anna aihetta epäillä veroviranomaisen luovuttaneen lainvastaisesti Nova Groupia koskevia tietoja.

Vaalirahoitusjärjestelmään odotettavissa muutoksia

Oikeuskanslerin viraston esittelijän Jorma Snellmanin mukaan virastossa on seurattu kesästä asti vaaliraha-asioiden kulkua ja uutisointia. Piakkoin virastossa tehdään yhteenveto kerätystä materiaalista ja päätetään, miten kanteluissa edetään ja mille viranomaisille selvitykset kuuluvat. Snellmanin mukaan koko vaalirahoitusjärjestelmää katsotaan uudelleen ja siihen tulee varmasti jonkinlaisia muutoksia.

Oikeuskanslerin virasto tutkii kaikki asialliset kantelut ja arvioi kenen toimivaltaan kantelun selvitys kuuluu. Oikeuskanslerin viraston tehtävä on valvoa, että viranomaiset ja virkamiehet noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa.

Lähteet: YLE Uutiset