Rintasyöpälääke vähentää syövän uusiutumista

Suomen rintasyöpäryhmä ry on tehnyt merkittävän löydön FinnXX-tutkimuksessa, jossa selvitettiin kapesitabiini-nimisen lääkkeen tehoa liitännäishoitona rintasyöpään. Tulokset ovat olleet kolmen vuoden seurannan jälkeen erittäin positiivisia. Tutkimukseen osallistunut Meri Saarnilahti-Becker on siitä hyvä esimerkki.

terveys

Häneltä leikattiin rintasyöpä kolme vuotta sitten ja tällä hetkellä hänen tautinsa on voitettu. Hän on voinut hyvin hoidon jälkeen. Tutkimus on maailman ensimmäinen iso rintasyövän liitännäishoitotutkimus.

- Lääkettä annettiin muiden sytostaattien kanssa heti leikkauksen jälkeen sellaisille rintasyöpäpotilaille, joilla katsottiin rintasyövän uusiutumisen vaaran olevan kohtuullisen suuri tai suuri, Heikki Joensuu syöpätautien osaamiskeskuksen ylilääkäri HUS:sta kertoo.

Elimistön entsyymit apuna

Tutkimuksessa annettu kapesitabiini on suun kautta otettava syöpälääke, joka sinänsä ei ole aktiivinen, mutta muuttuu elimistössä aktiiviseksi. Elimistön omat entsyymit muuttavat lääkkeen aktiiviseen muotoon ja lopulta fluorourasiiniksi. Fluorourasiinia on käytetty syövän hoidossa jo useita vuosikymmeniä. Uutta tässä on se, että rintasyöpä- ja paksusuolisyöpäpesäkkeissä on paljon entsyymiä, joka muuttaa kapesitabiinin aktiiviseksi syöpälääkkeeksi.

– Ja sillä tavalla muodostuu suuri lääkepitoisuus syöpäpesäkkeen sisälle. Lääkepitoisuus voi olla kolme- tai nelinkertainen muihin kudoksiin verrattuna, ja jopa 20-kertainen veripitoisuuteen verrattuna, Joensuu iloitsee.

Joka kolmas tauti jäi uusiutumatta

Kolmen vuoden seurannassa todettiin, että tutkimukseen osallistuneiden 1 500 ihmisen joukossa jopa kolmannes rintasyövän uusiutumista jäi tulematta. Ongelmana vain on ollut tieto siitä, että hoito on erittäin raskas potilaalle. Siitä huolimatta suurin osa tutkimukseen osallistuneista on pystynyt jatkamaan hoidon loppuun asti.

Meri Saarnilahti-Beckeria sivuvaikutukset pelottivat aluksi, mutta hän päätti haluavansa tehdä kaiken mahdollisen taudin voittamiseksi.

– Luin sen pitkän listan mitä mahdollisesti tulee, ja esimerkiksi syöminen jäi minulta melkein kokonaan. Kaikki maistui niin pahalle, vaikka suu ei mennyt rikki kokonaan. Mikään ei vain maistunut, hän muistelee.

Hänen kyntensä melkein lähtivät irti sivuvaikutusten vuoksi, mutta onneksi siinä vaiheessa oli aika lopettaa lääkkeet.

– Rajut sivuvaikutukset tarkoittavat sitä, että uusi hoito ei ole mahdollinen kaikille rintasyöpäpotilaille. Se on yksi vaihtoehto ja jos seuranta osoittaa tulokset yhtä positiivisiksi kuin väliarvio, niin se tulee olemaan ihan käypähoitovaihtoehto, Joensuu tarkentaa.

Tämän hetkisten tutkimusten mukaan hoidon teho oli paras niillä potilailla, joilla oli todella iso rintasyöpä ja kainalossa useita metastaaseja.

Lopullinen seuranta kesken

Tutkimuspotilaiden seuranta on vielä kesken. Parin vuoden kuluttua tehdään tutkimuksen lopullinen analyysi, ja silloin saadaan viiden vuoden seurannan tulokset. Joensuu on kuitenkin sitä mieltä, että jos vielä silloin joka kolmas rintasyövän uusiutuma jäisi tulematta, niin se olisi erittäin merkittävä tulos.

Lisää aiheesta, katso Akuutti TV2:ssa tiistaina kello 19.20.

Lähteet: YLE Akuutti / Nina Kujansivu