1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hägglund: Suomen lähdettävä Afganistanista ensi vuonna

Puolustusvoimien entisen komentajan Gustav Hägglundin mielestä Suomen tulisi vetää joukkonsa pois Afganistanista ensi vuoden loppuun mennessä. Hägglund sanoo kuitenkin, ettei Suomen tulisi vetää joukkojaan yksin vaan osana eurooppalaista rintamaa. Hägglund kertoi näkemyksistään YLEn Aamu-tv:n haastattelussa.

Kotimaan uutiset
Kenraali Gustav Hägglund
Entinen puolustusvoimain komentaja, kenraali Gustav HägglundYLE

Hägglundin mukaan Suomi ei voi vetäytyä Afganistanista yksin, sillä se olisi rintamakarkuruutta. Suomen tulisi poliittisella tasolla tehdä töitä sen eteen, että eurooppalaiset vetäytyisivät pois sieltä, Hägglund painottaa.

Hägglund sanoo, että suomalaisia rauhanturvaajiakin kohti kohdistuneita hyökkäyksiä kiihottaa paikallisten taistelijoiden tietämättömyys siitä, ketkä alueella olevista sotilaista kuuluvat rauhanturvaajiin ja ketkä terrorismin vastaista sotaa käyviin sotilaisiin.

- Siellä on 110 000 sotilasta, joista valtaosa käy terrorismin vastaista sotaa ja vajaa viidesosa on olevinaan siellä rauhanturvaajina. Se on aika vaikea operaatio, jossa toisella kädellä ammutaan ja toisella kädellä jaetaan ruokaa. Ei nämä paikalliset tiedä kuka kuuluu sotiviin joukkoihin ja kuka rauhanturvaajiin, joten tästä johtuvat myös hyökkäykset suomalaisia vastaan, Hägglund toteaa.

Hägglundin mukaan Afganistanin vaikeassa tilanteessa on kyse ennen kaikkea maan sisäisistä jännitteistä.

- Tässä ollaan tällaisen sisäisen selkkauksen osapuolena ja suojaamassa tällaista korruptoituneiden konnien Kabulia, joka ei ole suosittu afganistanilaisten keskuudessa. Tämä yllyttää myös hyökkäyksiä.

Hägglund vertaa Afganistanissa meneillään olevaa sotilasoperaatiota 1990-luvun alun Somaliaan.

- Nyt olemme hyvin lähellä sitä tilannetta, jossa olimme Somaliassa syksyllä 1993, jossa kysymme, että mitä ihmettä me täällä teemme.

Hägglund löytää tilanteesta heijasteita myös hieman etäisemmästä historiasta.

- Muistan kun venäläiset menivät sinne 1979 niin The Economist kirjoitti, että nyt Neuvostoliitto teki elämänsä virheen. Lehti kirjoitti tuolloin, että afganistalaiset rakastavat tapella ja jos he, eivät tappele jotain ulkopuolista vastaan he tappelevat keskenään. Nyt tuolla on oltu jo yhdeksän vuotta, että olisi varmaan aika jo lähteä, Hägglund toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi