Maila Talvion puisto halutaan palauttaa entiseen loistoonsa Hartolassa

Vanhat puut hallitsevat MailaTalvion puistoa Itä-Hämeen opiston ympäristössä Hartolassa. Reilun hehtaarin alalle levittäytyvä kartanopuisto on vuosien saatossa päässyt ränsistymään. Nyt alue halutaan palauttaa entiseen loistoonsa ja avata kaikelle kansalle.

puistot
Isot puut hallitsevat kartanopuutarhaaYLE / Tuija Veirto

Vanha kartanopuisto on vähän piilossa päärakennuksen takana. Ympäristöön levittäytyvä puisto jo piharakennukset ovat alkuperäisiä. Omenapuiden katveessa piharakennusten keskellä omenapuut näyttävät tuottavan hyvän sadon. Nurmikentän laitamilla häämöttää keltainen huvimaja.

- Adolf Tandefelt rakennutti 1700-luvulla Ekon kartanon päärakennuksen ja sinne Maila Talvio perusti kansanopiston vuonna 1908. Puisto on keskeinen osa opistoa, kertoo rehtori Kirsti Svedlund.

Hän sanoo, että käy usein hengähtämässä ja hakemassa voimia puistosta. Myös kurssilaisia on nähty puistoalueella kulkemassa käsi kädessä parisuhdeviikonloppuina.

- Onhan täällä romanttista, vaikka puisto onkin päässyt vuosien saatossa ränsistymään. Itse asiassa tämä ympäristö minun töihin tuloni tänne lopulta puolitoista vuotta sitten ratkaisi, kertoo Svedlund.

Hyötypuutarhasta omenamehua opiston pöytään

Piharakennusten keskeltä löytyy omenapuiden lisäksi herukka- ja karviaismarjapensaita.

- Meillä on omenapuiden ohella myös mm. luumu- ja kirsikkapuita. Oman puutarhan satoa nautitaan opiston ja läheisen Linna-hotellin ruokapöydässä, Kirsti Svedlund havainnollistaa.

Yrttitarha ja mallikasvimaa kuuluvat suunnitelmiin, jos puisto päästään entisöimään. Piirustuksissa palstat on sijoitettu vanhan mäkituvan puolelle. Ne pidettäisiin kunnossa talkoovoimin.

- Maila Talvio piti esikuvatilan ideaa tärkeänä. Tästä merkintöjä löytyy hänen kirjoistaan, kertoo Maija-Liisa Mamia. Hän on sekä Hartolan kunnanhallituksen että Maila Talvio -säätiön puheenjohtaja.

Vanhat piirustukset puutarhasuunnitelman perustana

Mallia puiston kunnostukseen ja piirustuksiin on haettu vanhoista, 1930-luvulla laadituista piirustuksista. Ne löytyivät arkistojen kätköistä siivouksen yhteydessä. Rahaa entisöintiin tarvitaan alustavan budjetin mukaan 56.000 euroa.

- Olemme hakeneet Leader-rahaa. Ja kun kyseessä on arvokas, historiallinen kohde, myös museoiden lausunnot täytyy huomioida.

Paitsi hyötykasvimaan ja yrttitarhan, kunnostussuunnitelmat sisältävät esimerkiksi kävelypolkuja.

- Kukkiahan täällä ei ole nyt lainkaan. Perennoja ja muita kasveja joudutaan hankkimaan paljon. Pusikoitunut alue kaipaa siivousta ja omenapuut leikkausta, luettelee Maija-Liisa Mamia.

Entiset opiskelijat ovat jo lupautuneet talkoisiin, kertoo Mamia, joka itsekin lukeutuu joukkoon. Puistosta löytyy jo pieni tammi, jonka 50 vuotta sitten opistosta valmistuneet ovat lahjoittaneet.

Yhteistyötä Latviaan

Maija-Liisa Mamia on palannut juuri Latviasta, jossa kävi rakentamassa yhteistyötä kansainvälisen hankkeen puitteissa. Mamian mukaan hartolalaisilla on hyvät mahdollisuudet saada latvialaiset yhteistyökumppaniksi ja hankkeeseen mukaan.

- Siellä oltiin hyvin kiinnostuneita, onhan Maila Talviolla ollut kontakteja Latviaan. Hän on suomentanut latviankielisiä kirjoja.

Maija-Liisa Mamia on erityisen ihastunut sikäläisten kartanopuistojen monikäyttöisyydestä.

- Latviassa on paljon vastaavia kartanopuutarhoja, joissa pidetään ulkoilmakonsertteja ja näyttelyitä. Ja olin todistamassa sitäkin, että puiston siimeksessä oli käynnissä koululaisten oppitunti.

- Myös meillä on päämääränä on luoda kaunis kokonaisuus, joka toimii monenlaisessa käytössä. Silloin voisimme avata alueen suurelle yleisölle ja tästä pääsisivät nauttimaan kaikki, summaa opiston rehtori Kirsti Svedlund.

Lähteet: YLE / Tuija Veirto