Ratkaisuja autoradion kuuluvuusongelmaan

Kuuluvuus katoaa. Etelä-Karjalan Radio vaihtuu kesken matkan Kymenlaakson Radioksi. Eikä se RDS oikein pelitä. Autoradioiden ongelmiin ratkaisuja tarjoaa Lappeenrannan autoradioasennuksen Jarmo Mentunen.

Autostereo

Autojen äänentoistojärjestelmät on nykyään "haitekkia", mutta kukapa autoilija ei olisi kamppaillut kuuluvuusongelmien kanssa tai pohtinut, että pitäiskö se auton alkuperäinen soitin vaihtaa uuteen joko kuuluvuuden parantamiseksi tai yksinkertaisesti nykyaikaisemman soittimen saamiseksi.

Jarmo Mentunen Lappeenrannan autoradioasennuksesta kertoo, että autoradioita vaihdetaan nykyään nimenomaan nykytekniikan vaatimusten mukaisiksi. Massamuistilaitteet ovat yleistyneet musiikin kuljettamisessa, joten autoraioissakin tarvitaan nykyisin mm. USB-liitin.

Vanhojen autojen kuuluvuusongelmiin auttaa usein antennin vaihto. Mentusen mukaan tiesuolaus vahingoittaa myös autojen radioantenneja. Hyvä tapa testata antennin kunto on tehdä radiolla pikahaku. Jos haku ei toimi kunnolla, asemia ei löydy, niin voi päätellä, että vika on antennissa. Silloin kannattaa ottaa yhteys asiantuntijaan.

RDS-toiminto repii monen autoilijan hermoja

Etelä-Karjalan Radion kuuluvuus on ollut Lappeenrannan kaupungin länsiosissa huono, mutta tilanteeseen on tullut korjausta, kun Digita asensi uuden lidälähettimen Mustolaan. Nyt keskustan ja länsiosien kuuluvuus on huomattavasti parempi. Uusi taajuus on 89,1.

Maantieliikenteessä kuitenkin monia harmittaa, kun radiokanava vaihtuu vähän väliä. Tämä johtuu RDS- toiminnosta, joka hakee automaattisesti vahvimman taajuuden. Yleisradiolla ja valtkunnallisilla kaupallisilla radioilla on useita taajuuksia, joista RDS hakee matkan edetessä aina automaattisesti parhaimman. Maakuntaradioiden ohjema-aikana klo 6.30 - 17.00 YLEn kanavia kuunnellessa ohjemla vaihtuu joskus tiheäänkin.

Tämän ongelman voi ratkaista Jarmo Mentusen mukaan kahdella tavalla. Useimmista autoradioista löytyy Regional (REG) -toiminto, jolla voi lukita avoinna olevan taajuuden. Joissakin radioissa tämä toiminto on yhden napin painalluksen takana. Joissakin radiossa tämä toiminto on kuitenkin piilotettu menu-valikon taakse, ja vaatii hieman käyttöohjeiden selaamista.

Jos autoradiossa ei ole Regional-toimintoa ollenkaan, voi käyttää AF-näppäintä, sillä voidaan RDS:n ohjelmaseuranta kytkeä pois päältä. Käytännössä tämä toimii samalla tavalla kuin Regional-toiminto.

RDS-toiminnoista kysellään alan liikkeistä paljon. Mentusen mukaan lähes päivittäin.

Hän haluaa vielä muistuttaa, että kannattaa panostaa siihen uuteen radioon myös rahallisesti, jotta kuuluvuus toimii niinkuin pitää. Mentusen mukaan hyvän perusradion saa jo satasella. Jos puolestaan haluaa radioon herkut lisukkeineen eli USB-liitännät, Bluetoothit ja iPod-ohjaukset, niin sellaisen radion hinta on kahdesta kolmeen sataan euroa.