1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuntalippusopimus katkolla

Turun joukkoliikennetoimisto pohtii mahdollisuutta irtautua kuntalippusopimuksesta. Taustalla ovat taloudelliset ja juridiset syyt.

joukkoliikenne
YLE

Nykyjärjestelmässä Turun paikallisliikenteen liput kelpaavat myös kaupungin rajojen sisällä kulkevissa seutuliikenteen busseissa. Joukkoliikennetoimiston mielestä paikallinen liikennöinti tulisi taloudellisesti edullisemmaksi. Toisaalta palvelu heikkenisi nykyistä pidemmän vuorovälin takia.

Liikenne- ja viestintäministeriön tulkinnan mukaan kuntalippusopimukset eivät ole joulukuussa voimaan tulevan EU:n palvelusopimusasetuksen mukaisia.Yhteistyöstä voidaan sopia uudelleen, mutta maksuperusteita pitää tarkistaa.

Seutuliikennöitsijöille sopimuksesta kertyi tuloja viime vuonna noin 1,7 miljoonaa euroa. Matkoja tehtiin noin 1,2 miljoonaa.

Tietyillä Turun alueilla seutuliikenne hoitaa kokonaan tarvittavan palvelutarjonnan. Toisaalla se taas täydentää Turun omaa liikennettä. Joukkoliikennetoimiston mielestä osa kuntalippuliikenteestä kilpailee Turun ostaman paikallisliikenteen kanssa.

Jos kuntalippusopimusta ei olisi, tulisi Länsikeskuksen, Piispanristin ja Kuninkojan suunnalle perustaa kaupungin paikallisliikennelinja. Muissa suunnissa liikennöinti hoituisi Turun nykyisillä linjoilla.

Joukkoliikennelautakunta käsittelee asiaa torstaina.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi