Porvoon Näsin sairaalassa ahdasta ja kiireistä

Porvoon Näsin sairaalassa työskennellään äärirajoilla. Hoitajista on tällä hetkellä lomautettuna neljännes ja lomautukset jatkuvat vielä kolme viikkoa.

sairaanhoitajat

Terveyskeskuksen sairaalassa päätettiin viedä viikon mittaiset lomautukset läpi kertarytinällä. Neljännes noin sadasta hoitajasta jäi kotiin tämän viikon maanantaina.

Sairaalasta kerrotaan, että poissaolot vaikeuttavat toimintaa merkittävästi, koska henkilökunta on mitoitettu erittäin tiukasti.

Kaikki ylimääräiset poissaolot ja sairauslomat vaikeuttavat tilannetta merkittävästi.

Osastonhoitaja Eva Frejborg kertoo, että sairaalassa on jouduttu tinkimään muun muassa pesuista ja päivävaatteiden vaihtamisesta. Potilaat joutuvat myös odottamaan entistä kaemmin apua hoitohenkilökunnalta sitä tarvitessaan.

Neljän osaston potilaat on sijoitettu kolmelle osastolle ja esimerkiksi osastolla 3 on tällä hetkellä 40 potilasta, kun heitä normaalisti on 32. Osastolla on ahdasta jo silloin, koska osaston tilat on mitoitettu alunperin 26 potilaalle.

Nyt työskentelevät lähi-ja sairaanhoitajat ovat todenneet, että ilman yllätyksiä ja ylimääräisiä poissaoloja neljästä viikosta ehkä selvitään, mutta mikäli sellaisia tulee, hoitajat väsyvät hyvin nopeasti.

Ilta-ja yövuoroista on selvitty odotettua paremmin, mutta viikonlopusta ei ole vielä kokemuksia. Silloin osastolla on joka tapauksessa hoitajia vähemmän kuin arkena, vaikka potilasmäärä ei osastolla viikonloppuna muutu.

Viikonloppuna on myös helpompi saada opiskelijoista sijaisia, mikäli tarvitaan sairauslomatuuraajia, sanoo Eva Frejborg.

Lähteet: YLE Helsinki