1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Puuroa kahdesta jallusta ja viidestä oluesta

Huippuluokan amerikkalainen stand up koomikko Doug Stanhope kiihdyttää ja viihdyttää Suomessa neljän kaupungin minikiertueella. Stanhope vierailee Vaasassa, Jyväskylässä, Helsingissä ja Turussa.

Jenkkikoomikko saa nauramaan ja ajattelemaan. Kuva: Ian Munro

Doug Stanhope on kriittinen ja suorasanainen koomikko. Jyväskylän Seisomapaikkalubin perustaja perustaja Teemu Vesterinen hehkuttaa Stanhopea estoitta.

-Se mies kävelee vetten päällä! Doug loihtii kahdesta jallusta ja viidestä oluesta pöydän täyteen puuroa, Vesterinen maalailee.

Doug Stanhope on syntynyt vuonna 1967 Massachusettsissa. Hän aloitti stand up -komiikan tekemisen 1990 Las Vegasissa. Stanhope jatkaa legendaaristen edesmenneiden koomikoiden Richard Pryorin, Lenny Brucen ja Bill Hicksin viitoittamaa tietä.

Guardian-lehti on kirjoittanut Stanhopen olevan suurin elossa oleva stand up –nimi. Teemu Vesterisen mukaan moni suomalainen koomikko on nimennyt Stanhopen esikuvakseen.

Lavalla Stanhope on suorasukainen, kriittinen ja rajoja rikkova. Nauramisen lisäksi hän pakottaa yleisön ajattelemaan. Stanhope muistetaan USA:n 2008 presidenttivaaleista, joissa hän pyrki liberaalipuoleen presidenttiehdokkaaksi. Taannoisella Irlannin kiertueellaan Stanhope otti kantaa irlantilaiseen naiskauneuteen ja ymmärsi samassa lauseessa maan pappien sekaantumisen alaikäisiin. Syystä tai toisesta järjestäjä peruutti kiertueen loput keikat.

Stanhope on suunnitellut lopettavansa uransa 21.12.2012, jolloin maya-kalenterin mukaan tulee maailmanloppu.

Doug Stanhope Live - Stand Up Comedy kiertue

Ke 23.9.2009 Vaasa, Ritz (opening act André Wickström)

To 24.9.2009 Jyväskylä, Ilokivi/Seisomapaikkaklubi (opening act Harri Lagström)

Pe 25.9.2009 Helsinki, Peacock-teatteri (opening act André Wickström)

La 26.9.2009 Turku, Vanha Domino (opening act André Wickström, esitys on osa Stand Up, Turku! –festivaalia)