Hyppää sisältöön

Virkamiehiä patistellaan pian Facebookiin

Oikeusministeriö valmistelee parhaillaan ohjeita, joilla kannustetaan virkamiehiä sosiaaliseen mediaan. Aamulehden mukaan ohjeet on tarkoitus saada valmiiksi vielä syyskauden aikana.

Lehden haastattelema neuvotteleva virkamies Sari Aalto-Matturi toteaa, ettei ministeriöllä ole vielä vastauksia kaikkiin kysymyksiin. Lähtökohta ohjeissa on Matturin mukaan kuitenkin se, että virkamiesten kuuluu olla mukana sosiaalisessa mediassa.

Yksi pohdittavista seikoista on se, voivatko tai saavatko virkamiehen ja yksityishenkilön roolit sekoittua verkossa.

- Sitä on pohdittu, mutta mitään yksiselitteisiä ohjeita siihen ei ole annettavissa. Jokainen joutuu harkitsemaan sen oman työn kautta, Aalto-Matturi arvioi.

Aalto-Matturi kertoo olevansa itse mukana muun muassa Facebookissa. Hänen on kertomansa mukaan jopa vaikea erottaa yksityiselämän verkostoja ammatillisista verkostoista, koska ne menevät päällekkäin. -Voi tulla myös sellaisia tilanteita, jossa roolit olisi luontevampi erottaa, hän pohtii.

Oikeusministeriössä on parhaillaan kehitteillä erilaisia verkkoseurannan työkaluja. Tarkoitus ei suinkaan ole, että virkamiehet etsisivät sokkona nettikeskusteluja työhönsä kuuluvista aiheista.

Aalto-Matturin mukaan ohjeita tarvitaan, sillä nyt virkamiehillä on epätietoisuutta siitä, onko esimerkiksi verkkokeskusteluissa esitettyjä virheellisiä tietoja edes lupa mennä oikomaan.

Oikeusministeriön ohjeiden valmistelua seurataan myös Kuntaliitossa. Tarkoitus on, että kunnillekin annetaan vuodenvaihteeseen mennessä suositukset sosiaalisen median käytöstä.

Taustalla on runsas vuosi sitten valmistunut selvitys, jossa kyseltiin valtion virkamiehiltä heidän toiveitaan yhteydenpidosta kansalaisiin. Tulokset osoittavat, että tietotekniikan ansiosta ihmiset ottavat yhä useammin yhteyttä suoraan virkamiehiin.

.
.