Tuntematon sotilas taipuu tieteeksi ja taiteeksi

Tuntematon sotilas -elokuvia tutkineen professori Jukka Sihvosen mukaan Rauni Mollbergin filmiversio miellytti kirjailija Väinö Linnaa enemmän kuin Edvin Laineen versio. Tähän tosin vaikutti se, että Linna oli vahvasti mukana Mollbergin version käsikirjoituksessa, Sihvonen kertoo Aamu-tv:n haastattelussa.

kulttuuri
Reino Tolvanen alikersantti Rokkana ja Kale Teuronen sotamies Suden roolissa ilmoittautuvat luutnantti Lammiolle Edvin Laineen versiossa Tuntemattomasta sotilaasta.
YLE

Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas tuli valkokankaille vuonna 1955. Filmi syöpyi heti kansan sydämiin, ja sitä esitetään televisiossa vieläkin lähes jokaisena itsenäisyyspäivänä.

Mollbergin versio julkaistiin 1985, mutta se on jäänyt Laineen versiota pienemmälle huomiolle.

Turun yliopiston elokuvantutkimuksen professori Jukka Sihvonen on ensimmäinen tutkija, joka on tarkastellut Tuntematon sotilas -elokuvia perusteellisesti. Linnan romaania on toki tutkittu paljon, mutta teoksen filmatisointien tutkinta on jäänyt varsin kapea-alaiseksi.

Teoksessaan Idiootti ja samurai Sihvonen pyrkii vertailemaan sitä, kuinka Laineen ja Mollbergin sovitukset siirtävät klassikkoromaania ääniksi ja kuviksi. Sihvosen mielestä Laineen ja Mollbergin tulkinnat eroavat toisistaan eniten kerronnallisen tempon osalta. Tämä on merkittävä ero, sillä se tekee elokuvista tunnelmaltaan varsin erilaisia.

- Laineen tulkinta paukuttaa tiukassa tahdissa eteen päin. Mollbergin versio on hitaampi ja viipyilevämpi, Sihvonen vertailee.

Esimerkkinä elokuvien eroavaisuudesta Sihvonen nostaa esiin kohtauksen, jossa vänrikki Koskela uneksii suomättäällä sodan loppuvaiheessa, hetkeä ennen kuolemaansa.

- Kohtaus on hyvin olennainen ennakkoviite siitä, mitä Koskelalle tapahtuu, mutta tätä ei jostain syystä Laineen elokuvassa ole, Sihvonen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset