Ilmatieteen laitos turvaa ennusteitaan uudella supertietokoneella

Ilmatieteen laitos hankkii uuden supertietokoneen turvaamaan sääennusteidensa tuotantoa. Tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n toimittama supertietokoneen kapasiteetti on nykyiseen laitteistoon verrattuna noin kaksikymmenkertainen.

Kotimaa
Meteorologi Toni Hellinen ennustaa Euroopan säätä 21.9.2009.
YLE

Supertietokonetta tarvitaan sääennusteita ja tieteellistä laskentaa varten. Ilmatieteen laitos käyttää uutta laitettaan myös maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen tutkimukseen sekä muun muassa radioaktiivisten ja muiden vaarallisten aineiden leviämisen laskemiseen.

Laitteisto asennetaan Ilmatieteen laitoksen käyttöön vuoden loppupuolella.

Kapasiteetti ratkaisee ennusteiden nopeuden

Tehokkaiden supertietokoneiden merkitys on iso sää- ja ilmastoennusteiden kehittymisessä. Suuren laskentatehon avulla Ilmatieteen laitos voi tuottaa koko Euroopan alueella kahden vuorokauden ennusteita vain 7,5 kilometrin erotuskyvyllä. Vastaava erotuskyky on tähän asti ollut 16,5 kilometriä.

Ennusteet valmistuvat noin kaksi kertaa nopeammin kuin tähän asti.

Uutta kapasiteettia voidaan hyödyntää erityisesti rajujen sääilmiöiden, kuten rankkasateiden ja ukkospuuskien ennustamiseen käytettävässä Arome-hienohilamallissa. Malli on ollut Ilmatieteen laitoksella tähän asti testikäytössä.

Samaista hienohilamallia kehittämällä on mahdollisuus kehittää sääennusteita kaupunginosan tarkkuuteen.

Ilmatieteen laitoksen käyttöön hankittava supertietokone käsittää kaksi palvelinkokonaisuutta. Laitteiston valmistaja on Cray ja laitteen malli XT5m. Laitteiston huipputeho on yli34 000miljardia laskutoimitusta sekunnissa.

Lähteet: YLE Uutiset