Ilmastoelokuva puhuu tyhmyyttä vastaan

Ilmastonmuutosaiheinen elokuva Age of Stupid saa ensi-iltansa tiistaina kymmenissä maissa. Samaan aikaan maailman päättäjät kokoontuvat YK:n ilmastohuippukokoukseen New Yorkiin. Elokuva viestittää, että ilmastonmuutoksen hälyttävät merkit ovat selvät ja vain tyhmä jättää toimimatta.

kulttuuri
Mies painaa sormellaan näyttöruutua pimeässä huoneessa.
Peter Postlethwaite esittää miestä, jonka ympäriltä ihmiskunta on kuollut omaan tyhmyyteensä.The Age of Stupid

Puolitoistatuntinen Age of Stupid on draama-dokumentti-animaatio miehestä, joka elää yksinään tuhoutuneessa maailmassa vuonna 2055. Hän katselee vanhoja videoita vuodelta 2008 ja ihmettelee, miksi ihmiset eivät tehneet ilmastonmuutokselle mitään, kun se vielä olisi ollut pysäytettävissä. Pääosassa nähdään brittinäyttelijä Pete Postlethwaite, ja elokuvan on ohjannut Fanny Armstrong.

Seitsemässä maassa kolmen vuoden aikana kuvattu elokuva rahoitettiin joukkovoimalla. Panoksensa antoi 223 ihmistä ja ryhmää, joiden joukossa oli muun muassa jääkiekkojoukkue ja naisten terveysasema.

Yksittäiset panokset olivat muutamista sadoista euroista kymmeniin tuhansiin, ja kukin rahoittaja saa prosenttinsa mahdollisesta tuotosta. Sama koskee elokuvan tekijöitä, jotka eivät juuri palkkaa saaneetkaan.

Elokuva tulee ensi-iltaan samaan aikaan 63 maassa. Suomessa esityksiä on Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa. Britannian ensi-ilta oli keväällä keskelle Lontoota pystytyssä teltassa, johon sähkö otettiin auringonvalosta.

Yhdysvalloilta odotetaan avauksia

Ympäristöjärjestö Greenpeace osallistuu elokuvan ensi-illan järjestelyihin eri puolilla maailmaa. Helsingissä ennen elokuvan alkua Greenpeace keskustelee keinoista, joilla ilmastonmuutos voitaisiin torjua. Keskusteluun osallistuu myös ympäristöministeri Paula Lehtomäki.

Greenpeace on vaatinut kampanjassaan päättäjiltä vastuunkantoa ja johtajuutta Kööpenhaminassa, jossa maailman maat pyrkivät joulukuussa sopimaan ilmastonmuutoksen vastaisista toimista, kun Kioton sopimus umpeutuu.

Age of Stupid -elokuvan maailmanensi-ilta tapahtuu huipputärkeään aikaan, Greenpeace muistuttaa.

Maanantaina pienten saarivaltioiden johtajat vaativat New Yorkissa muilta mailta voimakkaita ja nopeita toimia, joita ilman heidän maansa turvallisuus ja elinolot ovat vakavasti uhattuina. Tiistaina New Yorkissa on YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin koolle kutsuma huippukokous, ja torstaina ja perjantaina kokoontuvat suurten teollisuusmaiden johtajat G20-kokoukseen Pittsburghiin.

Kokousten isännöinnin lisäksi Yhdysvallat on muutoinkin keskeisessä asemassa. Siltä odotetaan kunnianhimoisia avauksia omista ilmastotavoitteistaan, jotta kansainvälisten neuvottelujen pattitilanne aukeaisi. Toinen suuri saastuttaja Kiina on luvannut kertoa uusia ilmastotoimiaan New Yorkin huippukokouksessa.

Lähteet: YLE Uutiset