Kättä päälle - lapsiystävällisempi Suomi

Turkulaisvaikuttajat ovat mukana rakentamassa lapsiystävällisempää Suomea. Lasten oikeuksien puolesta kampanjoivat muun muassa kansanedustajat Janina Andersson ja Petteri Orpo.

Kuva: YLE / Martti Juntunen

Turkulainen kirjailija Niina Repo lähti mukaan Kättä päälle -kampanjaan. Repo teki kättä päälle -sopimuksen lastensa Toivon ja Akselin kanssa.

- Toivon kanssa sovimme, että käymme kerran viikossa uimahallissa. Akseli taas vaati etten tule hänen huoneeseensa, naurahtaa Repo.

Kättä päälle! on YK:n Lapsen oikeuksien 20-vuotisjuhlan kunniaksi ideoitu kampanja lapsiystävällisemmän Suomen rakentamiseksi.

Kampanjaan kutsutaan mukaan perheitä, päiväkerhoja, kouluja ja muita lasten parissa toimivia tahoja. Mukaan on haastettu myös Turun alueen päättäjiä. Paikallisesti kampanjaa ovat toteuttamassa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Turun kaupunki, Varsinais-Suomen lastensuojelujärjestöt ry sekä Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Turun alueen sopimukset kootaan yhteen ja julkaistaan virallisesti Lasten oikeuksien päivänä 20. marraskuuta

Suomi raportoi lasten oikeuksien toteutumisesta YK:lle aina neljän vuoden välein. Suomi on saanut YK:lta positiivista palautetta, mutta myös kritiikkiä, kertoo Kättä päälle- kampanjan hankekoordinaattori Kaisa Rantala.

- Haluamme nostaa esille sen, että suomalaiset lapset ja nuoret tulevat paremmin kuulluksi ja saisivat itse vaikuttaa heitä koskeviin asioihin. Hyvää palautetta olemme saaneet etenkin lastensuojelullisista toimenpiteistä.